Tohle je boj hodný Sisyfa. Přestože k plumlovské přehradě váže mnoho lidí z Prostějova a okolí spousta nostalgických vzpomínek, během letošní sezóny se opět ukazuje, že návrat časů dávno minulých už zřejmě není možný.

Příčin je více, ale tou hlavní je určitě hojně diskutovaná kvalita vody a letos opět i její množství. Navzdory tomu si mnozí nadšenci při pěkném počasí cestu k nádrži stále nachází. Večerník se o tom v tropickém pátečním odpoledni přesvědčil na vlastní oči. 

 „Nefoťte nás, nefoťte nás, nechceme být někde na Facebooku!“ volá opakovaně z vody plumlovské přehrady sympatická čtyřicátnice. „Proč nás nemá fotit? Budeme slavné!“ odvětí její pohledná kamarádka. Přestože obě jsou od břehu vzdáleny minimálně 40 metrů, voda jim sahá zhruba po prsa. Už na první pohled je totiž patrné, že v přehradě je ve srovnání s normálem velmi málo vody. Pokud se chtějí svlažit, musí návštěvníci pláže U Lázničků nejprve ujít zhruba dvacet metrů po kamení. V plavkách je jich tu do dvaceti. Jeden mládenec se v kraťasech a tričku kousek od nich prochází po „staré hrázi“, jejíž vrcholek se v celé šířce přehrady skrývá jen pár centimetrů pod vodní hladinou. 

Voda se v srpnu zhoršuje 

I při bližším pohledu vypadá voda v přehradě celkem čistě, přesto je patrné, že už hladina pomalu získává světle zelenkavý nádech. Ostatně právě začátek srpna bývá v posledních letech pro kvalitu vody kritický. Kvůli množícím se sinicím se s železnou pravidelností zhoršuje její stav. Zatím poslední měření krajských hygieniků ji koncem července obodovalo stupněm 3 na pětibodové škále. Odborníci tak její kvalitu hodnotí jako „zhoršenou s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů, a to zejména u citlivých jedinců“. Zároveň doporučují se po koupání osprchovat.

„Pokud by byla voda opravdu čistá, tak to na přehradě bude žít. Tak tomu ovšem není a přijde mi, že lidé si na to už bohužel začínají zvykat. Proto je jich tu tak málo,“ posteskl si rozčarovaně muž, jemuž život kolem přehrady očividně není lhostejný.  „Bagrování pomohlo jen trošku, ale nebylo provedeno důsledně. Navíc sem chodí jen lidé z Prostějova a okolí. Nikdo ze vzdálenějších končin sem nepřijede. Kromě lepší vody potřebuje přehrada i výraznější propagaci,“ dodává častý návštěvník pláže U Lázničků.

Obnovená pláž čeká na hosty

Právě na ní se letos rozběhl provoz po delší pauze. Vzniklo zde dřevěné hrazení, nově otevřelo zmodernizované občerstvení, objevilo se také několik nových atrakcí včetně malé pláže s jemným pískem. „Areál je hotový ani ne z jedné třetiny, příští rok budeme zase o krok dál,“ přiblížil provozovatel pláže Radim Slepánek, který se však do hodnocení probíhající sezóny moc nehrnul. „Jsem tu první rok, nemám zatím s čím srovnávat,“ reagoval.  Patrné bylo, že koupajících byla na pláži opravdu hrstka, u občerstvení bylo zaparkováno několik kol cyklistů, kteří se tu zastavili v průběhu jízdy po nové cyklostezce.

Pohoda U Vrbiček

Ve srovnání s pláží U Lázničků se v pátek na protějším areálu U Vrbiček pohybovalo zhruba desetkrát více lidí. Podle zdejšího zkušeného provozovatele situace na přehradě není letos rozhodně ideální, nicméně v uplynulých letech bývala i horší. „Voda je na koupání zatím celkem dobrá. Podobná bývala i v minulosti, ale tehdy se to tolik neřešilo. Přehrada prostě není pískovna, voda tu nikdy nebude úplně průhledná. Co mě ovšem mrzí, je to, že je jí opět málo a hladina se neustále snižuje,“ komentoval Radek Kocourek, který letošní sezónu hodnotí jako průměrnou. „Začátek prázdnin byl špatný kvůli počasí. Když začalo být tepleji, lidé si na přehradu cestu našli. Teď je otázka, jak to bude dál s vodou,“ pokrčil rameny Kocourek.  

Nic nového pod sluncem

Voda v plumlovské přehradě je ostře sledována od roku 2014, kdy po několikaletém nákladném bagrování byla nádrž opět napuštěna. Od té doby kvalita vody pravidelně kolísá, v prvním prázdninovém měsíci bývá obvykle slušná, v srpnu se však vždy kazí a hygienici koupání v přehradě v závěru prázdnin každoročně nedoporučují. V roce 2017 jej dokonce zakázali.