Sháníme sekáče. Kosa vlastní, fyzička nutná. Tak by mohl znít náborový letáček na účastníky Hanácké seče. Tedy prvního ročníku neoficiálního hanáckého mistrovství v kosení. To se uskutečnilo uplynulou sobotu ráno kousek od Krakovce, v sousedství statku a bistra Na Rovině. Organizátoři účastníkům nachystali plochu deset krát deset metrů, kterou pak sekáči měli posíct na čas. A zároveň pokud možno důkladně. Zároveň se účastníci mohli těšit na příjemné posezení a zázemí bistra. U toho prostě Večerník nemohl chybět.

Jenže nakonec dorazili pouze tři sekáči: dva muži a jedna žena. „No, aspoň budeme všichni na bedně,“ shodli se a šli na to. Jak se ukázalo, deset krát deset metrů byl pořádný kus louky. A sekáčům dal zabrat. Navíc je v Krakovci přivítalo horké počasí. Trojice se ale kousla a šla do toho. Nejprve sekali oba pánové, následovala práce s kosou v podání jediné účastnice. Vítězem se nakonec po patnácti minutách usilovného kosení stal Robert Kroutil, domácí závodník. „Tráva je mizerná, je tvrdá a nízká. Je málo narostlá. Ale jinak dobrý,“ řekl po akci. „Jak má člověk jakž takž fyzičku, tak to jde. Letní tráva by byla asi lepší, ale to by se muselo fakt brzo jít na to,“ dodal posléze.

Ocenění však byli všichni. Jednak za odvahu, že do tohoto fyzicky namáhavého úkolu šli. Zadruhé proto, že výsledky byly těsné. Mezi vítězem a bronzovým sekáčem byly jen tři minuty rozdíl. Všichni tři si navíc odnesli hodnotné ceny i medaili pro účastníky Hanácké seče. „Když manžel sekal křoviňákem, tak nás napadlo, že by se dal uspořádat šampionát. Uvažoval o tom už delší dobu, tak šest let zpátky. Líbilo se mu to, je do toho zapálený. Soused ho naučil síct. Povídal, jak kdysi sekávali trávu celé dopoledne, tak se mu to zalíbilo,“ vysvětlila Večerniíku organizátorka Květa Lochmanová, jak akce vznikla. „Měli jsme jednoho koně, tak jsme mu sekali kosou. Rozrostli se nám ale na tři, tak jsme začali kupovat balíky. Ale proč ne, je to takový zvyk, patří to k tradicím a je fajn je obnovovat. Nemusí být vše o technice,“ doplnila s úsměvem.

Ostatně úsměvy se během akce nešetřilo. Provázela ji domácká, pohodová atmosféra. Navrch s minimem lidí. Odpoledne a k večeru bylo naopak rušněji, na sekáče navazoval totiž krakovecký pětiboj s házením špalkem nebo rozepínáním podprsenek na čas. A to vše s hudbou od kapely Zákaz vězdu.