Ve čtvrtek hostil areál srubového tábora Hamry trojici vzpomínkových akcí. Takzvané memoriály uctily památku zakladatelů výsadkového vojska gen. Karla Palečka, gen. Rudolfa Krzáka a plk. Josefa Černoty, dále vynálezce padáku Štefana Baniče a také českého vojáka ppor. Pavla Mauera, který v roce 2003 zemřel na následky zranění utrpěného na zahraniční misi.

Memoriál posledně jmenovaného bývalého příslušníka prostějovského útvaru se letos konal poprvé a organizátoři jej označili za nultý ročník. Akci uspořádal Klub výsadkových veteránů a osobní účastí jej podpořil primátor František Jura doprovázený radním Milošem Sklenkou, kteří se zapojili i do některých připravených disciplín.

Výsledky čtvrtečních memoriálů byly vyhlášeny na pátečním dni otevřených dveří prostějovské vojenské posádky (více na jiném místě strany - pozn.red.). Na něm se kromě vlastní armády představily také další složky integrovaného záchranného systému. Akce proběhla s podporou statutárního města Prostějova. „S plukovníkem generálního štábu Tomášem Skácelem, velitelem 601. skupiny speciálních sil generála Moravce, a předsedou Klubu výsadkových veteránů Ondrejem Páleníkem jsme na tomto projektu pracovali téměř rok. Jsem rád, že se nám plánované propojení mladé generace se současnými vojáky, vojenskými veterány i složkami IZS podařilo a věřím, že se podobná akce bude v Prostějově brzy opakovat,“ uvedl primátor František Jura.