Přesně před 100 lety na prostějovské gymnázium nastoupil ani ne devítiletý chlapec, ze kterého se později stal jeden z nejuznávanějších českých vědců. Nebyl jím nikdo jiný než vynálezce kontaktních čoček a silonu prof. Otto Wichterle.

Ten na nejstarším prostějovském gymnáziu studoval v letech 1922–1931. Škola 1. září 2022 přivítala dvě třídy nových studentů do osmiletého a další dvě do čtyřletého studia a na Gymnáziu Jiřího Wolkera věří, že i těmto novým studentům bude životní příběh Otto Wichterleho inspirací.

Přednášková noc 2022

Se jménem Wichterle se ostatně mohli setkat i návštěvníci už druhého ročníku přednáškové noci. Prof. Kamil Wichterle, po otci také chemik, byl jedním z přednášejících, jehož přednášku „Co se mi líbí na chemii a co ne“ si mohli účastníci akce 9. září v pátečních večerních hodinách poslechnout. Dohromady devět odborníků se rozdělilo do dvou skupin, v rámci nichž zazněly přednášky z humanitních, ale i přírodovědných oborů. Na GJW už druhým rokem akci nabízejí zázemí a pevně věří, že tradice přednáškových nocí bude pokračovat i v následujících letech.

Sportovci z GJW opět s vavříny

Na sklonku léta se dařilo i sportovcům z „Wolkra“. Windsurfařka Kristýna Piňosová (O6. A) v základní části iQFoiL Youth & Junior Games ovládla kategorii do devatenácti let a díky skvělé finálové jízdě získala v olympijské třídě zlatou medaili. Michal Talanda ze septimy A skončil na skvělém 4. místě golfového turnaje na Karlštejně, skvěle se ale dařilo i gymnaziálním tenistům. Hynek Bartoň (4. B) vyhrál nejprestižnější juniorský turnaj v zemi Pardubickou juniorku, kde kdysi zahajovala kariéru Novotná, Korda, Navrátilová i Lendl. První singlový titul kariéry pak oslavil Jakub Menšík (3. B), když na turnaji v německém Allershausenu nenašel přemožitele. Horké léto bylo prostě pro prostějovské sportovce z GJW létem úspěšným a v případě obou mladých tenistů ukázalo, že sportovní obor nabízí vyváženou kombinaci náročného studia a špičkové sportovní přípravy.

Mezinárodní spolupráce a další vzdělávání učitelů

Z hlediska mezinárodní spolupráce si GJW dlouhodobě drží pozici jednoho z nejaktivnějších gymnázií v Olomouckém kraji. Kromě tradičních poznávacích zájezdů spolupracuje se školami napříč Evropou od Finska přes Německo a Dánsko až po Španělsko. V tomto školním roce se navíc chystají zahraniční metodické i jazykové kurzy pro učitele, první trojice pedagogů se vypraví na dvoutýdenní metodickou přípravu už v říjnu tohoto roku. Šestice studentů se pak může těšit na krátkodobé individuální studijní pobyty na partnerských školách. Další pětice studentů vyjede ve skupině. Tyto projekty jsou součástí akreditace školy v programu Erasmus+ a jsou spolufinancovány z prostředků Evropské unie.