V cyklistickou Mekku se předminulý víkend proměnily na jedno odpoledne Pavlovice u Kojetína. Staly se totiž centrem akce Na bicyklech Němčickem. Všechny obce z regionu se dříve pravidelně střídaly v tom, která se stane cílovou stanicí události, jíž se účastní stovky cyklistů. Letošek připadl právě na Pavlovice u Kojetína. Ze hřiště zdejšího Sokola se tak v sobotu 10. září stala odpočinková plocha pro cyklisty.

Akce začala již brzy ráno. V každé vesnici na Prostějovsku našli účastníci stánek s občerstvením, mapou k akci a také příjemným osazenstvem, které přivítalo, popovídalo i nasměrovalo. Cyklisté a cyklistky všeho věku mohli vyrazit ze kterékoli vesnice a kdykoli během dopoledne. Měli také rovnou na zvážení, zda objedou všechny vesnice, nebo jen část. „Bylo to super. Objel jsem všechny vesnice,“ prozradil například Radovan Ondřík. Měl však i jednu výtku. „Mohlo by se ale zlepšit označení stanovišť, přidat směrovek. Pro ty, co to zde moc neznají, to bylo docela těžké. Byl jsem pořád na telefonu. Jinak ale spokojenost,“ dodal.

 On a další stovky cyklistů se nakonec po akci setkali v Pavlovicích u Kojetína, kde byla naplánovaná takzvaná dojezdová akce. Přítomní se mohli těšit na steaky nebo srnčí guláš od myslivců a také doprovodný program. Velkou pozornost vzbudili třeba Jan Šmíd a Lukáš Müller, kteří předvedli akrobacii na kolech. A zapojili i děti, když je právě na kolech přeskakovali. I je ale trápilo počasí. Zatímco účastníci zmokli na cestě, akrobatickému duu se smekala kola na trávě a tvorbu triků měli pořádně ztíženou. „Počasí je takové zrádné. Ale po dvou letech s koronavirem jsme rádi, že vůbec dojezdovou akci můžeme pořádat,“ poznamenal starosta Pavlovic u Kojetína Marek Novotný.

Na bicyklech Němčickem vesměs účastníci ocenili. Prozrazovaly je unavené, ale stále spokojené obličeje. I apetit. „Akce byla pěkná, déšť trochu pozlobil. A ještě mě čeká cesta domů,“svěřil se Martin, který dorazil z Prostějova. Pochopitelně se trochu s obavami dívá na pošmournou oblohu.

Proč se ale vůbec účastnit takové akce? Někteří chtějí vzít děti do terénu, další by rádi lépe poznali region. Pro jiné je to možnost setkání. „Startuji, abych trochu zhubl a nabral fyzičku. Řekl jsem si taky, že neprosedím víkend doma,“ říká o svých motivech Martin předtím, než vyrazil za občerstvením, u kterého se pomalu začaly tvořit fronty.