Mohou nás inspirovat a máme jim být za co vděčni. To je společný jmenovatel pětice jinak různorodých osobností, které byly uplynulé úterý 13. září oceněny v obřadní síni prostějovské radnice.

Ceny předávali jednotliví radní. „Toto ocenění je třeba brát jako vyjádření poděkování všech občanů našeho města,“ upozornil hned na úvod primátor František Jura.

Vlastnímu předání předcházela krátká videa představující osobnosti i z jejich lidské stránky. „Věra neměla děti, žila sama, a tak si mohla dělat věci po svém. Milovala babiččinu kuchyni a dědečkovu slivovici,“ zavzpomínala na historičku umění Věru Běhalovou jedna z jejích příbuzných. Následně fotograf Lukáš Andrýsek představil Alberta Halma jako svůj druhý největší vzor. „První byl samozřejmě táta,“ přidal Andrýsek.

Jako poslání bere nepochybně svoji profesi oceněná Regina Šverdíková. „Těší mě, pokud nasměruji rodiny správným směrem,“ svěřila se sociální pracovnice.

Podobný pohled na věc byl patrný také z někdejší primářky dětského oddělení prostějovské nemocnice. „Lékařkou jsem chtěla být už jako dítě. Lákalo mě, že tak mohu pacientům mnohé dát,“ vysvětlila Vlastimila Minaříková. Stejně jako ona se pro volbu zaměstnání již v útlém věku rozhodl také někdejší šéf prostějovské policie Pavel Novák, jenž aktuálně řediteluje na policejní škole v Holešově. „Tohoto uznání si nesmírně vážíme,“ poděkoval za všechny oceněné na závěr Pavel Novák. 

Ceny města Prostějova se každoročně udělují již od roku 2006. Jako první ji převzal publicista Václav Ševčík, sokol Jan Přidal, historik Jiří Pořízka, kantorka a divadelnice Eva Suchánková, architekt Zdeněk Beran a syn hudebníka Karla Bezdíčka. Navrhnout svého favorita může kterýkoliv občan města, finální nominace pak schvaluje městské zastupitelstvo.

 

Kdo získal Ceny města Prostějova 2021?

PhDr. Věra Běhalová, in memoriam

kunsthistorička a autorka prací o architektuře. Letos uplynulo 100 let od jejího narození

Albert Halmo, in memoriam

propagátor amatérské fotografie v Prostějově a organizátor výstav

MUDr. Vlastimila Minaříková

bývalá primářka dětského oddělení Nemocnice Prostějov cenu získala za celoživotní osobní přístup a obětavost ve vztahu k pacientům

plk. PhDr. PaedDr. Pavel Novák, MBA

bývalý vedoucí územní odboru Prostějov PČR si cenu převzal za příkladnou reprezentaci

a prosazování dobrého jména PČR.

Mgr. Regina Šverdíková

ociální pracovnice, SOS Kompas, Prostějov byla oceněna za dlouhodobou činnost věnovanou ochraně dětí a pomoci rodinám při řešení tíživých životních situací