V parcích nebo u sousedů jsou ještě v říjnu zahrady v plném květu, zatímco u vás s polovinou září vše odkvetlo a vy dumáte nad tím, jak to jen ostatní dělají. Nemusíte zoufat, my vám nyní přineseme několik tipů, jak vaši zahradu do příštího podzimu proměnit v nádhernou koláž barev.

 

Chryzantémy: vysaďte je nyní a shánějte správnou odrůdu

„Nahoněné“ chryzantémy, které často vidíte v květináčích před různými velkými obchody se zahrádkářskými potřebami, jsou sice chvíli potěchou pro oko, a dokonce můžou být schopné i přezimovat, ale už nikdy nebudou tak krásné. Je třeba na to jít jinak.

S koupí neváhejte, už je nejvyšší čas. Zajděte do zahradnictví a ptejte se po mrazuvzdorné odrůdě. Přitom nevybírejte tu nejkrásnější, obrovskou a obsypanou květinu. Tyto nepřirozeně kvetoucí rostliny jsou příliš vyhnojené a na přezimování nebudou mít sílu. Vybírejte spíš rostlinu přirozeněji rostlou. Nenechte ji příliš vyčerpat kvetením v nádobě, odstraňte některá poupata, a to poměrně brzy, dokud ještě není povadlá, tak ji seřízněte. Pak rostlinu i s nádobou zakopejte do půdy do dostatečné hloubky a zastelte ji řádně chvojím. Až budou zimní mrazy pryč, přesaďte ji přímo do půdy. Zalévejte, ale opatrně se zamokřením, chryzantémy jsou náchylné na nemoci, dopřejte jí slunce, hnojivo, propustnou půdu bohatou na živiny. A příští podzim už se můžete jen kochat.

Astry: rostou samy, sázejte je po skupinách

Astry jsou pravým opakem náročných chryzantém. Pokud je v létě nesežerou slimáci, kterým velmi chutnají, rostou a kvetou samy. Mají však tendenci být časem čím dál méně kompaktní. Jsou vytáhlejší, užší a méně pěkné na pohled. Co s tím? Můžete se zaměřit na nižší a kompaktnější odrůdy, mít rostliny na plném slunci, občas je pohnojit na podporu kvetení, chránit před slimáky posypem a zejména jich sázet větší skupiny k sobě. Takto si zajistíte krásnou podzimní zahrádku.

Abélie: červená a žlutá prozáří záhony

Pokud chcete svoji zahrádku dotvořit do dokonalé krásy, vysaďte si na ní i keře abélie, například mosanské nebo velkokvěté. Dorůstají jen asi do 70 cm, a přesto vás potěší jak krásnými květy, tak na podzim zářivými barvami listů. Zakrslé odrůdy dřišťálu budou krásně purpurové celý rok. Keříky můžete sázet právě nyní, v zahradnictví jsou dostupné a dokážou se ještě před zimou dobře ujmout. Kupujte ale rostliny v nádobách, prostokořenné by už dobře nezakořenily.

Ozdobné trávy: dodají podzimní zahradě šmrnc

V kombinaci s podzimními barvami vypadají ozdobné trávy nádherně. Nyní už je však nesázejte, počkejte si do května, ale nezapomeňte s nimi počítat a udělat jim na zahradě prostor. Kombinujte jejich zajímavé tvary s kompaktnějšími a výraznými nižšími trvalkami. Nesázejte je příliš blízko vřesů, taková kombinace vypadá až moc „rozčepýřeně“ a neupraveně. Chybu neuděláte s kostřavami, dochany, pampovou trávou – vybírejte podle toho, jaké podmínky můžete rostlinám nabídnout.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & PODZIM a ZAHRADA najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 26. září