Velkou ztrátu zaznamenal nejen prostějovský region, ale bez nadsázky celý taneční svět začátkem října. Ve věku 85 let totiž předminulou neděli zemřel taneční mistr Jiří Šindler, který přes padesát let vedl v Prostějově kurzy nejen pro dospívající generaci. A znalo jej snad úplně celé město...

Jiří Šindler tancem doslova žil. Už v roce 1965 poprvé zřizoval taneční kroužek ve městě, tehdy ve spolupráci s OP Prostějov. O dva roky později se začal tanci věnovat naplno, v roce 1970 se pustil do výuky pokračovacích tanečních a také kurzům pro dospělé. V roce 1992 založil Taneční klub v Prostějově. Ostatně opakovaně říkal, že: „Člověk, který netančí, nežije. Tanec je pohyb a pohyb je život“. Až do vysokého věku tak i on sám tancoval a pomáhal své dlouholeté taneční partnerce a kamarádce Šárce Milarové s vedením kurzů. Od roku 1965 až do roku 2018 se aktivně věnoval pedagogické činnosti. Za tu dobu mu „rukama“ prošlo na 30 tisíc tanečníků.

„Budu na něj pořád vzpomínat. Kdykoli vedu taneční, je tam stále s námi,“ svěřila se Večerníku žena, která s Jiřím Šindlerem vytvořila nejen taneční dvojici, ale také dvojici komiků. Během kurzů se častokrát špičkovali, navzájem si nahrávali vtipnými hláškami a dělali tak kurzy nezapomenutelnými. „Naučil mě to, že jsme si dokázali dělat legraci sami ze sebe. Nebrat se příliš vážně. Lidé pak viděli, že nejsme povýšení,“ potvrdila Milarová. To ostatně nastínil i sám Šindler před dvěma roky v exkluzivním rozhovoru pro Večerník. „Doteď nechápu, kde se to ve mně vzalo, v tlustém a ošklivém Hanákovi,“ hodnotil tehdy své úspěchy na tanečním parketu.

Právě veselá povaha je ale něco, na co budou jeho blízcí hodně vzpomínat. „Byl celkově pozitivní člověk. Velkou většinu věcí řešil v klidu, máloco jej dokázalo opravdu naštvat. Vše se naopak snažil obracet v legraci, to na něm bylo to pozitivní a pěkné,“ říká dále Šárka Milarová.

Společně s Jiřím Šindlerem se snažili o záchranu Společenského domu. V průběhu novodobé historie České republiky se prostě stal nezaměnitelnou postavou zdejšího kulturního dění i veřejného života. Je držitelem bronzového, stříbrného a zlatého odznaku Svazu učitelů tance za práci s mládeží. V roce 2006 se stal doživotním čestným členem Svazu učitelů tance České republiky. Stal se také držitelem Ceny města Prostějova za rok 2020.

Navždy dotančil v neděli 2. října 2022. Po sobě zanechal rodinu, přátele i spoustu příjemných vzpomínek.