V malebné obci se při letošním sjezdu rodáků Pivína slavila hned dvě jubilea. V loňském roce to bylo přesně 700 let od prvního písemného záznamu o obci a letos je to sto let od založení místního Sokola.

Na nedávné akci se představilo více než 300 osob, nechyběli tak pozvání rodáci a občané obce. Do celodenní akce se společně s obcí zapojily i všechny místní spolky, které si připravily skvělý program i bohaté občerstvení. Nikdo tak nepřišel zkrátka. Jediným malým negativem akce bylo sobotní nevlídné počasí, které však organizátoři nemohli ovlivnit.

Sjezd se měl původně uskutečnit v roce 2021, ovšem v důsledku koronavirové nákazy   musel být přesunut na letošek. Kromě rodáků a občanů nechyběli významní hosté, kteří popřáli obci, aby se jí nadále dařilo minimálně stejně tak, jako je tomu doposud. Přítomná byla senátorka Jitka Chalánková i bývalá senátorka Božena Sekaninová či poslanec Parlamentu poslanecké sněmovny ČR Ladislav Okleštěk.

Akci zajišťovaly všechny spolky obce, jejichž členové se příprav zhostili na výbornou. „Věděl jsem, že se na spolky v naší obci mohu spolehnout, proto byly opravdu hojně zapojeny do příprav a připravily pro všechny chutné občerstvení. Program na návsi a občerstvení byly v režii hasičů, myslivců a divadelní společnosti Větřák. Občerstvení zajistil i spolek Rakváč a musím jim za to moc poděkovat, protože vše bylo perfektně nachystáno,“ prozradil na úvod starosta obce Kamil Štětař.

Program započal druhou zářijovou sobotu projevem místostarosty obce Jana Vrány a za pochodu hudby Vřesovanka se místní děti v tradičních krojích, rodáci i všechny spolky seřadili a vyšli průvodem obcí se zakončením u kostela. Tam proběhla slavnostní mše, kterou vedl pivínský rodák Bedřich Horák. Po mši se všichni přesunuli na náves, kde proběhly slavnostní projevy a položením květin uctění rodáků padlých v 1. světové válce. Kytice byly položeny i na místním hřbitově za všechny zesnulé.

Po obědě se představily místní spolky. Myslivce reprezentovali trubači a sokolníci, hasiči vystřihli ukázky požárního útoku. Divadelní společnost Větřák vystoupila s novou humornou scénkou o tom, „Proč se Pivín nestal lázeňským městečkem“.

Tím byl program na návsi zakončen a pokračovalo se na fotbalovém hřišti, kde předseda Viktor Švéda pozdravil hosty a po krátkém projevu předal slovo Jaromíru Crhanovi, autorovi knihy TJ Sokol Pivín 100, jenž přiblížil její vznik. Křest namísto tradičního šampaňského zastoupil nápoj, který k hřišti patří, a sice láhev zelené.

Program dál pokračoval vystoupením pivínského divadla PiDi. A pak už došlo na fotbal, kdy si proti sobě zahrály staré gardy Pivína. Duel skončil spravedlivou remízou. Utkání bylo poslední oficiální akcí sjezdu, ale večer ještě oživila zábava a ohňostroj.

Během celého dne měli účastníci možnost prohlédnout si výstavu v kulturním sále obecního domu, kde byly zdokumentovány všechny projekty obce od roku 2010 do roku 2022, ale také výstavu obrazů od pivínského rodáka Květoslava Černého. V průběhu akce byl v sále promítán jako kulisa videozáznam minulého sjezdu z roku 2009. K zakoupení byla jak brožurka o obci a činnosti spolků mezi lety 2009 až 2022, tak nová kniha od Jaromíra Crhana „TJ Sokol Pivín 100 – O Sokole, kopané, ale také něco ze společenského a kulturního života v obci“. „Kniha dokumentuje činnost Sokola a život naší obce a její vznik autorovi zabral přibližně 30 let. S nadsázkou by se dalo říct, že se mu podařilo sepsat ‚cestu do hlubin pivínské duše‘,“ doplnil s úsměvem starosta.

S akcí byl spojen i další doprovodný program. V obci probíhaly během dne prohlídky kostela či základní a mateřské školy. Během odpoledne se mohli návštěvníci také projet Pivínem, koňské spřežení poskytl František Sedlák mladší.

„Závěrem musím poděkovat všem spolkům, pracovníkům obce, pracovníkům základní školy a mateřské školy, Vřesovance, Pozdnímu sběru. Prostě všem, kteří se zasloužili o program. Celou akci zvládli. Jsem na ně pyšný a věřím, že si to všichni užili, jak se patří,“ doplnil závěrem spokojený starosta Kamil Štětař.