A pak že se ve městě stromy jen kácí... Prostějovští radní vyčlenili další bezmála dva miliony korun na výsadbu veřejné zeleně, ke které dojde ještě letos na podzim. Nové dosadby stromů a keřová výsadba jsou součástí dlouhodobé snahy o zelenější Prostějov, o eliminaci polétavého prachu a čistější ovzduší.

„Komise životního prostředí doporučila radě města užití významné sumy peněz z fondu veřejné zeleně. Stále usilujeme o další a další rozšiřování zeleně ve městě. Tentokrát bude vysazeno 123 stromů, 1400 keřů a provedena bude podsadba trvalkových záhonů. To vše za 1,84 milionu korun. Jak všichni víme, ne všude v Prostějově je možné vysadit velké množství stromů najednou, například kvůli mělkému posazení inženýrských sítí. Přesto se snažíme vždy najít ta nejvhodnější a zároveň nejpotřebnější místa k výsadbě,“ uvedla , náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov), v jejíž gesci je životní prostředí.

Ta zároveň prozradila i konkrétní lokality, kde se už na podzim tohoto roku počítá s výsadbou. „Nové stromy budou vysazeny v ulicích J. B. Pecky, Česká, Kostelecká, u budovy Sportcentra DDM v Olympijské ulici, u cyklostezky na Bedihošť. Výsadba keřů pak proběhne v lokalitě Žešov a v ulicích Werichova, Vrahovická u zastávky MHD, Okružní podél vozovky a E. Valenty. Pracovat se bude také na podsadbě trvalkových záhonů i výsadbě cibulovin do trvalkových záhonů,“ popsala Sokolová.

Finanční částka vyčleněná na podzimní výsadbu zeleně v Prostějově je úctyhodná, ale podle prvního náměstka primátora Jiřího Pospíšila, který zodpovídá za správu a údržbu majetku města, je aktuálně ve fondu zeleně dostatek peněz, aby si město něco podobného mohlo dovolit. „Často jsme kritizováni, že se v Prostějově jen kácí a sází se málo zeleně. Ale těch stromů jen letos na podzim vysadíme opravdu hodně,“ podotkl Pospíšil, kterého vzápětí doplnil i primátor Prostějova. „Ten, kdo tvrdí, že se v Prostějově jen kácí stromy a o novou zeleň se nedbá, vůbec nezná podrobnosti tohoto tématu a nechce vnímat, co všechno jsme v posledních čtyřech letech pro životní prostředí udělali,“ uzavřel toto téma první muž Prostějova František Jura.