Již rok sídlí prostějovská organizace Českého svazu ochránců přírody IRIS v nové moderní budově na Husově náměstí č. 67. Byla postavena za rekordních deset měsíců na místě původní nevyhovující budovy. Jejím investorem bylo statutární město Prostějov. Objekt je vybaven prvky modro-zelené infrastruktury zahrnující dvě zelené střechy, fotovoltaické panely, zelené fasády a čističku šedých vod.

 

Tyto novinky včetně zázemí objektu představily návštěvníkům komentované prohlídky konané v rámci dne otevřených dveří v úterní odpoledne 18. října 2022. „Dešťová voda většinou teče do kanalizace, ale u nás je to jinak.  Ze zelených střech teče voda okapem do podzemní nádrže, kde je zabudováno čerpadlo pro možnost využití pro zálivku, je zde také přepad pro vsakování do půdy,“ vysvětlila Petra Floderová z Ekocentra IRIS a zároveň ukázala dvě nádrže – jednu na šedou a druhou na bílou vodu. „Šedá voda z umývadel, pračky a sprch odtéká do nádrže, kde ji čisticí filtry upraví, potom teče do druhé nádrže jako bílá voda, která se přečerpává zpět do objektu a využívá se na splachování toalet,“ doplnila  Floderová a zároveň dodala různé zajímavosti ohledně zdiva budovy tvořeného komorovými otvory vyplněnými minerální vatou či zelených střech. Tyto tvoří několik vrstev speciálních folií a minerální substrát s rostlinami.

Návštěvníci se také dostali do všech prostor budovy. Mohli si prohlédnout dvě odborné učebny, nádvoří a zahradu. Dětem byly určeny různé herní aktivity a soutěže, které připravily lektorky pod vedením předsedkyně Regionálního sdružení ČSOP IRIS v Prostějově Evy Zatloukalové. K dispozici byly letáčky a mapka studánek. Proběhly i ukázky a ochutnávky zdravého grilování.

Nejbližšími akcemi Ekocentra Iris bude dvoudenní městský tábor v době podzimních prázdnin, sázení třešní 28. října 2022 v sadě nad Čelechovicemi v rámci Dne pro přírodu a také tradiční uspávání ježků, které proběhne v pátek 11. listopadu.