Další kameny zmizelých, takzvané stolpersteiny, naleznou obyvatelé Prostějova na různých místech města. Spolek Hanácký Jeruzalém jich ve čtvrtek 27. října nechal umístit dalších devět. A to na různých místech. S kameny zmizelých se nově můžete setkat v ulicích Blahoslavova, Wolkerova nebo Kollárova. Další přibyl i v ulici Křížkovského, zde ovšem již dříve kameny byly. Kameny zmizelých znovu připomínají židovské, ale také sokolské oběti německého nacistického režimu.

Už potřetí byly uloženy kameny jak za oběti holocaustu z řad našich někdejších židovských spoluobčanů, tak za členy sokolské organizace, kteří se taktéž stali oběťmi nenávistné nacistické ideologie. Pamětních kamenů se tak dočkali manželé Bruno a Theresa Winterovi (společně jeden kámen), Kurt Winter, Ida a Moritz Schreiberovi, Ernestine, Edith a Desider Tausovi a také Jan Uher a Vasil Kaprálek Škrach. Vzpomínkového aktu a uložení kamenů se za město Prostějov účastnil primátor František Jura, společně s první náměstkyní Miladou Sokolovou a náměstky Jiřím Rozehnalem a Jiřím Pospíšilem.  

Největší setkání proběhlo u sladovny Castello v Blahoslavově ulici. Zde došlo k připomenutí rodiny Winterových, která sladovnu před druhou světovou válkou vlastnila. Kámen zde byl uložen za manžele Bruna a Terezii Winterovy a jejich syna Kurta. „Na kameni manželů Winterových je napsáno, že skonali vynucenou sebevraždou. Podtrhl bych slovo vynucenou. Ukončili život den předtím, než měli být transportováni do vyhlazovacího tábora. Nešlo tedy o akt dobrovolného ukončení života, ale fakticky o vraždu, kterou spáchal nacistický režim,“ pronesl za Hanácký Jeruzalém Michal Šmucr.

Podobně jako další židovští obyvatelé města, kterým spolek již kameny opatřil, a tedy i vzpomínku, i Winterovi podnikali. A to v pivovarnictví a sladovnictví. Bruno Winter pak figuroval i v řadě zájmových spolků a organizací. Blízko měl zejména k prostějovskému muzeu. Velmi známou se stala jeho sbírka hodin, kterou před nacisty zachránil věnováním muzeu. Zatímco však svou sbírku zachránit dokázal, u sebe a příbuzných se mu to nepodařilo. „Odjezd ztroskotal na Brunově víře, že času na odjezd je ještě dost. To byl ale tragický omyl,“ zmínil mimo jiné Michal Marek, člen spolku Hanácký Jeruzalém, který přednesl příběhy obětí nacistického režimu. „Byli to lidé, kteří pro město udělali hodně dobrého. Je tedy správné, že si je připomeneme i touto formou,“ dodal Šmucr. Po umístění dvou kamenů zesnulých za rodinu Winterovu pak majitel sladovny Drahotín Horňák umožnil přítomným prohlídku podniku.

To ale nebylo všechno. U domu ve Wolkerově ulici č. 20 byly uloženy kameny za Idu a Moritze Schreiberovy (v Prostějově provozovali povoznictví, obchod s dřevem, palivem a stavebninami).  

Dále naproti domu Křížkovského 1 přibyly kameny za Ernestinu, Edith a Desidera Tausovy (potomci rodiny Schreiber-Taus žijí v Izraeli. Uložení kamenů za Schreiberovy a Tausovy iniciovala paní Dalia Segev z Izraele, vnučka Schreiberových a dcera přeživší Edith Tausové, provdané Mayer).

Před budovou Gymnázia Jiřího Wolkerova v Kollárově ulici č. 3 jsou nově umístěny kameny za Jana Uhra a Vasila Kaprálka Škracha (na gymnáziu studovali). Jan Uher byl členem sokolské organizace, pracoval mimo jiné jako knihovník T. G. Masaryka. V roce 1939 byl zatčen gestapem, popraven přesně před 80 lety, 27. 10. 1942 v Berlíně – Plötzensee. Vasil Kaprálek Škrach byl osobním tajemníkem a archivářem T. G. Masaryka. Byl zatčen gestapem a v roce 1943 popraven v Berlíně – Plötzensee. Ukládání pamětního kamene za Jana Uhra se zúčastnily jeho vnučky (Doc. PhDr. Jana Uhlířová, CSc., roz. Uhrová a Mgr. Eva Handlová, roz. Uhrová) a neteř, paní Eva Zbořilová, roz. Nedělníková. Ta je zároveň vnučkou stavitele Nedělníka (firma Konečný – Nedělník stavěla mimo jiné prostějovskou radnici nebo novou prostějovskou synagogu).

Stolpersteiny jsou kameny s mosazným povrchem umisťované do dláždění před domy, jejichž majitele či obyvatele nechal za druhé světové války německý nacistický režim povraždit ať už ve vyhlazovacích táborech, nebo popravou v některé z věznic. Jsou věnovány konkrétním lidem s datem jejich narození a datem a příčinou úmrtí. V Prostějově jsou umisťované od roku 2019. Předtím je lidé mohli zahlédnout ve větších evropských městech, včetně třeba Olomouce.

Akci realizoval spolek Hanácký Jeruzalém za finanční podpory Statutárního města Prostějova