Toto by nikdo nečekal. Hodně nepravděpodobného majitele získal renesanční zámek ve Ptení. David Hudeček pocházející ze Ptenského Dvorku se do zchátralé památky pravidelně „vloupával“ již jako žák zdejší základní školy.

Letos se romanticky založený mladík se zálibou v hudbě, historii i rozmáchlých gestech stal jejím novým majitelem. Za zámek zaplatil 3 333 333 korun. Uplynulý týden David Hudeček pozval Večerníku na exkluzivní prohlídku historického objektu, který nepochybně vládne pozoruhodným kouzlem a má co nabídnout. Před výší nákladů na jeho alespoň základní rekonstrukci se však tají dech. Jako termín návštěvy stanovil Hudeček středu 2. října, kdy jsme si připomněli Památku zesnulých. A člověku se nechce věřit, že to byla jen náhoda… 

David Hudeček pod pseudonymem Horset působil jako zpěvák svérázné kapely Barbar punk, jejíž členové se oblékali do oděvů evokujících prehistorické lovce. S ní se už v roce 2016 zúčastnil soutěže Česko Slovensko má talent, do dalšího klání je však porota nepustila. Do povědomí širší veřejnosti se svérázný Horset zapsal také jako účastník kulinářské show Prostřeno! I v tomto pořadu bylo hlavní motivací pro účast zviditelnění jeho samého i kapely. Při osobním setkání přímo s ním se člověk nemohl ubránit dojmu, že Horseta ovládají zejména jeho vlastní emoce, přičemž na sebe velice rád strhává pozornost.

Vizionář, nebo „blázen“?

Faktem je, že nový majitel nespadl z nebe. Se zámkem ve Ptení je dlouhodobě spjat, zná solidně jeho historii, a hlavně se mu podařilo sehnat dostatek peněz na jeho koupi. A navíc kdo jiný než „blázen“, a to ve všech možných významech tohoto slova, by do něčeho podobného šel?

„O zámek jsem se začal zajímat ve chvíli, kdy jej město Prostějov nabízelo za korunu. Přišlo mi fajn jej získat za takový obnos. Ale představoval jsem si to trochu jako Hurvínek válku,“ přiznal Hudeček, který se přesto svého snu už nevzdal. „Vše se zlomilo ve chvíli, kdy jsem zjistil, že v místnosti, kde dříve fungovalo kino, je stále pódium. Vzal jsem to jako osud, protože právě na pódiu se cítím jako doma. Navíc v erbu nad vstupem do zámku je měsíc a hvězda. A měsíc byl ve znaku šermířské skupiny Lunaris, v níž jsem působil. Všechno do sebe zapadlo, pochopil jsem, že to nemůže být náhoda,“ vysvětlil motivaci pro koupi zámku Hudeček, který dle svých slov již zaplatil celou sumu a brzy by měl být coby právoplatný vlastník zámku zapsán do katastru nemovitostí. 

Kde se bude parkovat?

Jak už jsme ve Večerníku informovali, Horset chce na zámku v první řadě pořádat tematické hudební festivaly a šermířská vystoupení, s jejichž pořádáním má již mít své zkušenosti. První z nich by se měl konat již příští rok v létě. V této souvislosti nás mimo jiné napadlo, jak chce nový majitel například řešit situaci s nezbytným parkováním. Přímo u zámku ani v jeho bezprostředním okolí totiž jakékoliv odstavné plochy pro auta chybí. „Tak to zatím nevím, prvním úkolem sem bude vůbec dostat elektřinu, vodu a kanalizaci,“ reagoval Horset, jenž chce na zámku také rozjet hospodu se sezónním provozem.

Genius loci

Už v dohledné době by na zámku měly probíhat speciální prohlídky. „Bude to něco ve stylu urbex,“ přiblížil Hudeček. Tento termín označuje ilegální prozkoumávání objektů, při němž lidé musí překonávat překážky, jako jsou ploty či zdi. To by však v případě, kdy je bude pořádat sám majitel nemovitosti, poněkud postrádalo smysl.

Prohlídku dlouho uzavřené památky již absolvoval také Večerník. A byl to nesporně zážitek. Na vlastní oči jsme se mohli přesvědčit, že objekt kromě pozoruhodného čtvercového nádvoří, opravené střechy a sálu bývalého kina se ztrouchnivělým pódiem a propadajícím se stropem, nabízí i řadu temných místností s krásnou křížovou klenbou. V některých z nich bývaly v minulosti byty. Jejich stav je však aktuálně natolik katastrofální, že by je celoročně nebyl schopný obývat nejen bezdomovec, ale dokonce ani barbar.  

Kde na to vezme?

Při nezbytné rekonstrukci chce Horset nejen využívat práci dobrovolníků, ale zároveň i dotací, zejména z Evropské unie. Přitom všem chce spolupracovat s přáteli, kteří dané problematice rozumí, například s bývalým kastelánem hradu Cimburk. „Vytvoříme tu naprosto stylové prostředí, které bude skvělou kulisou pro akce s historickou tematikou. Mám v Brně spoustu zajímavých předmětů, které se zde budou skvěle vyjímat. Pokud bych ten zámek nekoupil, tak bych vlastně měl velký problém, kam je umístit,“ zauvažoval David Hudeček, jehož počínání bude Večerník i nadále sledovat.