Hned několik aktivit si lidé mohli vyzkoušet na akci pořádané Pavlem Dopitou a jeho kolegy ve Vrahovicích na kopci za křížkem. Nechybělo totiž pouštění draků ani ukázka dronů, ale ani test fyzických sil účastníků. Na akci dorazili jak dospělí, tak děti. A o zábavu nebyla nouze. I když počasí nejen v minulosti zlobilo.

 

„Byl problém s větrem. Místo draků jsme tak vsadili tentokrát na drony. Měl jsem vymyšlenou dráhu jak na individuální obtížnost, tak pro souboj, kdy mohly letět paralelně. To se nepotkalo s úspěchem, bylo jich jen pár,“ konstatoval Pavel Dopita k sedmému ročníku akce. „Draků bylo naopak hodně. Dorazila spousta dětí, draky měly úspěch. Když při zemi nefoukalo, větší draky jsem rozbíhal. Když jsme je dostali do nějakých třiceti metrů, tam už foukalo pěkně,“ dodal.

Hodně ohlasů sklidily silácké disciplíny. „Třeba kládou házelo šest lidí. Šlo o kládu, která měla 3,5 metru na délku a 35 kilo. Druhý rok po sobě jsme to nedělali jak na skotských hrách, kdy se měří nějaká odchylka. Ale čistě na metr,“ uvedl Pavel Dopita. Zatímco v hodu kládou uspěl Mojmír Čikl výkonem 4,65 metru, ve vrhu atletickou koulí byl nejlepší Jaroslav Vrána s více než osmi metry. Po fyzické námaze pak následovalo uklidnění v podobě opékání špekáčků. „Akce byla povedená, prostřídalo se nějakých čtyřicet lidí. Nevybíráme startovné, nechceme po lidech nic. Ať si donesou špekáček a zalítají s draky,“ shrnul Pavel Dopita.