Konec října a podzimní prázdniny přinesly pro školáky v Otaslavicích řadu zážitků a vyžití. V úterý proběhla první z akcí, kterou připravuje každoročně Základní škola nadporučíka letectva Josefa Františka a Mateřská škola Otaslavice. Halloweenský podvečer se konal ve farské zahradě a nechybělo ani přespání žáků v budově školy. Ve čtvrtek pak ve spolupráci obce a místního Sokola následovala stezka odvahy pro děti a vše vyvrcholilo tradičním v pořadí dvaadvacátým ročníkem drakiády nad obcí, na němž bylo možné spatřit přes třicet draků.

Dýně, punč i vystoupení žáků

Úterní podvečer patřil akci pořádané místní základní školou. Stejně jako v minulých letech proběhla akce naproti budovy školy ve farské zahradě. Rodiče si tak mohli v areálu prohlédnout výtvarná díla svých ratolestí. Těm také pomohli s dlabáním dýní, které byly vystavené v areálu a postaraly se tak o strašidelnou atmosféru. Během podvečera proběhla videoprojekce natočených klipů každé ze tříd druhého stupně, po níž následovala taneční vystoupení žáků. Pro děti i rodiče byl pak připraven punč na zahřátí, pro děti samozřejmě nealko. Krátce před 21 hodinou se pak žáci druhého stupně přemístili do školy, kde jim bylo umožněno strávit noc.

Stezka odvahy přilákala desítky dětí

Nabitý týden pokračoval čtvrtečním programem, který si pro děti připravily místní spolky v prostorách „Rajčurny“. Všechny návštěvníky prověřila stezka odvahy. Na ní na děti čekala řada strašidel, a aby mohly v trase vůbec pokračovat, musely splnit dané úkoly. Za svitu světel se zdárně dostaly až do cíle, kde byly za projevenou statečnost a výkony odměněny sladkostmi a pochvalou.

Drakiádu neodradila ani mlha

Prázdninový program završila nedělní drakiáda, již tradičně pořádá místní organizace Sokol v prostorách „Homoly“, tedy v části nad obcí nedaleko hřbitova. V letošním roce se stejně jako v těch předešlých soutěžilo o nejhezčího draka z řad vyrobených i kupovaných, ale především se lidé bavili. Přál jim i vítr, který se v mlhavém odpoledni nakonec přeci jen ukázal v plné síle. Přes třicet draků se tak mohlo prohánět nad obcí a děti si ve společnosti rodičů a prarodičů užily zábavné odpoledne. Pro všechny zúčastněné nescházel čaj a drobná sladká odměna. Vítězové jednotlivých kategorií obdrželi po zásluze větší odměnu. I dvaadvacáté pokračování se tak vydařilo a všichni odcházeli spokojení.