Protiepidemická opatření nedovolila zorganizovat tradiční Vánoční koupel v plumlovské nádrži v takovém rozsahu, jak ji známe z předešlých let. „Kvůli vládním nařízením jsme organizaci museli zrušit, ale určitě se několik z nás na Štědrý den na přehradě sejde,“ avizovala už předem Dana Zbořilová, předsedkyně DZP Haná Prostějov. A měla pravdu!

Jenomže původně očekávala, že do výpusti plumlovské přehrady se během čtvrtečního poledne ponoří tak pět nebo šest otužilců. Nakonec jich dorazily na tři desítky... „No, je to víc, než jsem předpokládala, ale budeme se i tak snažit všechna protiepidemická nařízení dodržet,“ pousmála se přemožitelka kanálu La Manche. „Jinak jsem ale hrozně ráda, že tato nádherná vánoční tradice zůstala zachována, i když ve značně omezené míře. Nedovedu si představit, že bych na Štědrý den seděla v poledne doma u televize a nemohla se jít vykoupat. A podobně to jistě cítí také všichni ti, kteří dorazili. Voda má teplotu tři stupně Celsia a vzduch okolo devíti stupňů nad nulou. Většinou se všichni rádi koupeme při mrazivých teplotách, ale ty jsme tady už několik let nezažili. Jen kdyby nepršelo,“ přidala Zbořilová těsně předtím, než se společně s dalšími otužilci ponořila do chladivé vody ve výpusti plumlovské přehrady. U ní samozřejmě ani letos nemohl chybět nestor zimního plavání Bob Pácl, který letos oslavil kulaté osmdesátiny. „Voda je teploučká, bude to žůžo. Miluju to tady a ani na vteřinu jsem neváhal, zda se letos zúčastnit. Co by to bylo za Štědrý den bez Vánoční koupele? Sice lije jako z konve, ale však uschneme,“ liboval si Bob Pácl.

Čtvrteční štědrodenní koupele se ale účastnil ještě starší tradiční otužilec, dvaaosmdesátiletý František Kocian. „Já vím, že to Boba Pácla štve, že jsem ještě starší než on, ale takový je život,“ smál se bývalý fotbalový činovník. „Letos jsem tady už podeváté v řadě a ani na okamžik jsem si nemyslel, že bych letos vynechal. Právě proto, že všude okolo řádí ten neřád koronavirus, tak letos ho všichni jdeme utopit,“ poznamenal se smíchem a velkou nadsázkou Kocian.

Zhruba desetiminutovému pobytu otužilců ve vodě tleskala zhruba stovka diváků. Lidé z okolí se přece jen přišli podívat. „Vyrazili jsme celá rodina na procházku se psem a říkali jsme si, že se stavíme u hráze přehrady podívat se, jestli někdo z otužilců skutečně dorazí. Jsou to blázni, ale ti správní. Neodradil je ani déšť. Já bych tam nevlezla ani za milion,“ svěřila se Večerníku žena z Mostkovic, která se představila jako Božena.

Vánoční koupel na plumlovské přehradě se tedy navzdory přísným protiepidemickým opatřením přece jen uskutečnila. Sice v hodně zmenšené míře, ale tradice byla dodržena. „Teď jenom zbývá věřit, že příští rok se tady už sejdeme v plné sestavě společně s dvěma tisíci diváků,“ pronesla předsedkyně oddílu Dálkového a zimního plavání Haná Prostějov Dana Zbořilová.