Toto se určitě sluší připomenout. Uplynulý pátek 11. listopadu uplynulo 15 let, co byl v tehdejší hrubé stavbě muzea požehnán první historický kočár. Nadcházející čtvrtek 17. listopadu zase uplyne 16 let od momentu, kdy byl položen základní kámen stavby, která dnes patří nejen k jedné z turistických dominant Prostějovska, ale celého Olomouckého kraje. A muzeum už při této příležitosti chystá dvě zajímavé akce. V plánu jsou již také Adventní a Tříkrálový koncert. 

 

Muzeum kočárů sice žije propojováním minulosti a přítomnosti, ale neustále hledí také do budoucnosti. Uplynulý pátek si připomnělo požehnání pohřebního vozu dvorního kováře Johanna Schoppela z Prahy. K tomu se váže pozoruhodná historka. „Kočár požehnal děkan Mach z kostelecké farnosti a v ten den na Martina napadlo pětadvacet centimetrů sněhu. Byla to kalamita a na akci přijelo asi jen dvacet lidí. Tak jsem si říkal, že je to škoda, neboť na kočáru jsem dělal přes dva roky. Jenže o rok později jsem s ním vyrazil do Prahy na pohřeb pana Kočky mladšího, který byl zastřelen. Tehdy se jednalo o hodně sledovanou událost, a tak o nás rázem vědělo půl republiky. To bych nikdy netušil,“ zavzpomínal Václav Obr, který při pohřbu dalšího z rodu Kočků v roce 2018 navštívil Olšanský hřbitov. „Jeho správcová nám řekla, že se našel opuštěný hrob stavitele kočárů Johanna Schoppela, avšak město chce hrobku zbořit a místo prodat. A tak jsme ji adoptovali, nyní patří Muzeu kočárů a my ji musíme opravit. Bude tam tabule, o tom, kdo byl Johann Schoppel a že u nás v muzeu je stále k vidění jeho kočár. Co k tomu dodat? Snad jen to, že co dnes učiníme, zůstane navždy,“ vyprávěl Václav Obr, který páteční oslavu konanou na několika místech regionu včetně Kosíře věnoval své mamince, celé rodině a těm, kteří už nejsou mezi námi.

Co je ve čtvrtek v plánu?

V jiném duchu se již ponese připomínka 16. výročí položení základního kamene Muzea kočárů chystá, která se bude konat o nadcházejícím státním svátku 17. listopadu a nabídne celodenní program. Nejprve to bude netradiční komentovaná prohlídka s filmovou projekcí, která začne od 9.00 hodin. „Předvedeme technické vymoženosti a patenty na kočárech,“ přiblížil Obr, který bude návštěvníky doprovázet.

Hodinu po poledni se pak rozjede formanský kočár na romantickou jízdu „po krásách naší země“. „Programem budou od třinácti hodin provázet účinkující, které budou moci účastníci sledovat přímo ze sedadel šest metrů dlouhého žebřinového vozu, jenž potáhnou těžcí koně. Projíždět budeme mnohdy náročným terénem a cestující tak budou v bezprostředním kontaktu s přírodou,“ navnadil Václav Obr, který už v muzeu chystá tradiční adventní koncert. Konat se bude v pátek 16. prosince. „Vystoupí na něm Ondřej Ruml s recitálem, který volně navazuje na spolupráci s textařem Michalem Horáčkem. Podstatnou část koncertu tak budou tvořit šansony právě autorské dvojce Hapka – Horáček. Nebudou však chybět ani vánoční písně,“ přislíbil Václav Obr.

Tříkrálový koncert plánovaný na sobotu 7. ledna pak přinese operní melodie v podání všestranné sopranistky Karolíny Cingrošové a populárního basbarytonisty Dana Hůlky za doprovodu klavíristy Tomáše Pindóra. „Daniel Hůlka po studiích operního zpěvu vyhrál v roce 1995 konkurz na muzikál Dracula. Nyní se vrací k opeře a tím pádem i svým kořenům,“ upozornil Václav Obr.

 

46 ruml

 

46 trikralovy