První sníh je vždycky tak trochu svátek. Letos jsme si ho mohli užít během uplynulého pátku 18. listopadu, kdy se ranní déšť postupně začal měnit v dopolední sněžení. Nesouvislá sněhová pokrývka však v Prostějově neměla dlouhého trvání, sníh se po delší dobu udržel jen v některých výše položených místech regionu.

 

Vše nasvědčuje tomu, že přírodní sníh bude i na horách stále větší vzácností. Očekávat například příjezd Martina na bílém koni bývá při současných denních teplotách naprosté sci-fi. Přesto jsme se letos prvního sněhu dočkali relativně brzy. Nicméně rozhodně se nejednalo o žádnou velkou chumelenici, z nebe padaly těžké sněhové vločky nasáknuté vodou. Pár nadšenců se následně pustilo do koulování, ale jinak to nebylo ani na to, aby si děti mohly postavit sněhuláka, či dokonce přemýšlet, že ze sklepa vytáhnou boby a sáňky.

Obzvláště v Prostějově sníh velice brzy roztál, nesouvislý poprašek se přes víkend udržel alespoň ve vyšších částech regionu. Páteční sněžení totiž následovalo víkendové ochlazení, kdy se teploty na některých místech držely pod nulou i během dne. Tomu je však konec. Předpověď meteorologů na následující dny hlásí teploty vysoko nad bodem mrazu a místo sněžení se dočkáme maximálně dešťových přeháněk.

 

: Máte pěknou fotku z prvního letošního sněhu? Zašlete nám ji na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a my vás odměníme!