Ze Smržic nejdál dojdeš. To platí minimálně v případě dvou manželských párů, které během října ušly nejvyšší počet kilometrů v partnerské výzvě 10 000 kroků. 

Helena a Pavel Buriánovi zvládli za měsíc ušlapat celkem neuvěřitelných 1 844 kilometrů. Díky tomu zvítězili v rámci celého Olomouckého kraje a v celorepublikovém srovnání skončili druzí. Pozadu nezůstali ani čeští rekordmani v manželské chůzi Jana a Zdeněk Balcaříkovi, kteří skončili v krajské konkurenci na šestém místě. 

Uplynulou sobotu 19. listopadu se v obecní stodole v Grymově u Přerova konalo vyhlášení výsledků říjnové výzvy 10 000 kroků. Sešlo se tam velké množství aktivních lidí a tomu odpovídala i atmosféra. Mezi oceněnými nechyběly hned dva manželské páry ze Smržic. Manželé Helena a Pavel Buriánovi během jediného měsíce ušli neuvěřitelnou porci kilometrů. Obzvláště během pracovního týdne však obvykle chodil každý sám. „Víc kilometrů nachodila manželka, která už je v důchodu, zatímco já stále pracuji. Ze Smržic jsem tedy každý pracovní den šel do zaměstnání. Děláme v prostějovských slévárnách a vycházel jsem vždy o půl páté ráno, abych před šestou byl v práci. Po návratu z ní jsem se pak šel ještě někam projít, a to často až do noci,“ popsal technolog Pavel Burián. O víkendu manželský pár vyrážel společně. „Chodili jsme do Plumlova k Páclovi na oběd. Cestu kolem přehrady jsme si často ještě pořádně protáhli. Dost nás motivovalo to srovnávání s jinými páry, chtěli jsme patřit k těm nejlepším,“ svěřil se Burián, který se s manželkou do výzvy zapojil již potřetí. „Počty kilometrů jsme postupně navyšovali a myslím, že nyní jsme si již sáhli na samou hranici našich možností. Kvůli chození jsme odkládali spoustu věcí spojených se zahrádkou a prací kolem domu, které na nás nyní čekají. Pokud se v dubnu do výzvy opět zapojíme, už to určitě nebudeme takto přehánět,“ usmál se Pavel Burián.

Do oblíbené turistické výzvy se tentokrát zapojili také manželé Balcaříkovi, kteří během loňského roku společně našlapali neuvěřitelných 6 419 kilometrů, díky čemuž se zapsali do české Guinnessovy knihy rekordů. Letos si po obzvláště náročném roce chtěli od chůze trošku odpočinout. Ale nedalo jim to a tak ve výzvě 10 000 kroků v rámci kraje obsadili 6. místo a za celou republiku byli 11. A ve své aktivitě neustávají ani v listopadu. „Ráno jsme jeli do Hranic vlakem a tam odtud třicet kilometrů do Grymova na vyhlášení výzvy pěšky. Takže jsme během soboty ušli každý dvaačtyřicet tisíc kroků,“ prozradil Večerníku Zdeněk Balcařík.