„Pal!“ Zaznělo několikrát uplynulou neděli odpoledne hned v několika jazycích Vrbátkami.

Nekonal se však mezinárodní závod ve sportovní střelbě, nic takového. Do obce dorazila vojenská jednotka nadšenců do historie mířící na bojiště u Slavkova. Potkat dělo, koňské spřežení nebo francouzského granátníka nebyl o víkendu žádný problém. 

„Pochodem, vchod“. V neděli 27. listopadu vpochodovali do Vrbátek vojáci. A zatímco před dvěma sty lety by uniformy vzbudily hrůzu, nyní je ve Vrbátkách uvítalo hodně lidí. Před radnici po poledni dorazili dělostřelci, následovali je pěšáci a dva kavaleristé. A s nimi mnoho zbraní z dob Napoleonských válek. Aby ne, účastníci 4. kolony hraběte Kollowrata mířili na bojiště ve Slavkově.

Ve Vrbátkách si udělali zastávku už posedmnácté. Husaři, rakouští polní myslivci, příslušník ruské pěchoty, ale také francouzská garda a granátníci. Ti všichni byli k vidění. A návštěvníci měli možnost dozvědět se hodně: o uniformách, zbraních, jednotkách. „Kolik myslíte, že měla mušketa ráži? Nikdo si netipne?“ ptal se jeden z vojáků obecenstva. Odpovědi se ale nedočkal, prozradil tedy, že 18 milimetrů. Lidé se dále dozvěděli, k čemu mají kulky drážkování, jak vypadá „housenka“, nebo že první maskáčové barvy využívala rakouská armáda, konkrétně polní myslivci.

Vojáci ale ukázali, že mají i smysl pro humor. „Přišli jsme v uniformách francouzských, těch nejlepších!“ vyvolal veselé Jiří Knápek z Bučovic. Ten dorazil v uniformě francouzského gardisty a akci si náležitě užíval. „Radek jede potřetí, já podruhé. Podle některých jsme tedy začátečníci. Akce je to výborná a počasí parádní. Na Hané je prostě krásně,“ usmíval se bodrý chlapík. Do činnosti vojenského historického spolku se zapojila celá jeho rodina. Tentokrát dorazil se synem. „Jsme moc spokojení. Máme Hanačky rádi a kroje celkově mám rád,“ svěřil se Jiří Knápek.

Jemu i ostatním vojákům se dostalo vřelého přivítání. Po představení zbraní i uniforem a střelbě přišly na řadu koláčky, prohlížení výstroje a výzbroje. A také fórky. Ještě během přehlídky zkoušel jeden z vojáků koláček čmajznout pomocí bodáku... Lidé hlavně ocenili, že si mohou návštěvníky ve vojenském doslova osahat. „Malý se šel s dělem vyfotit. Vojáci byli hodní, půjčili mu meč, čepici na hlavu, má i fotku na památku. Jsou milí a hodní každý rok. Je vidět, že to dělají od srdce,“ poznamenala s úsměvem Lucie Sekaninová. Vojákům přihlížející i díky jejich vřelosti odpustili i pískání v uších po dvojitém výstřelu z děla. „Jsem maximálně spokojená. Lidí přišlo hodně, je vidět, že mají zájem. Počasí je luxusní,“ pravila starostka Hana Kulhajová. „Je to už sedmnáctý ročník, pro místní to není žádná novinka. Už ví, co od akce očekávat,“ dodala ke koloně vojáků, která krátce předtím vyrazila na návštěvu obecního úřadu a ochutnávku místních dobrot.