Velkým trendem zimního období 2022/2023 je růžová barva od jemných, lehkých a pudrových odstínů až po syté a odvážné purpurové tóny. Stejně jako přes léto, tak i nadále uvidíte na pultech obchodů zemité tóny, jako jsou béžová, krémová, šedá, tmavě modrá, khaki, hnědá, nově ale i fuchsiová. Avšak co se stylu a střihů týče, to už je divočejší…

Ne všichni budou nadšení, ale oversize střihy a siluety nadále zaujímají místo v současné módě. Svět je napjatý, střídá se jedna extrémní situace za druhou, a tak nám alespoň móda nabízí pocity volnosti, tedy vzdušné a volné střihy, protože úzkostí je dost. Dá se říci, že současná móda je již několik let velice protichůdná, nosí se vše možné i nemožné, kombinace, které bychom si dříve neuměli představit. Móda vždy odrážela a odráží stav a náladu ve společnosti. Čím více napětí ve společnosti, tím více návrháři a jednotlivé značky vymýšlejí, jak dát lidem více kyslíku, více volných nádechů a výdechů, což se pak děje právě prostřednictvím oblečení. Nejčastěji se to odráží na volných střizích a příjemných materiálech. Ryzí ženskost však z módy však nikdy neodejde, a tak samozřejmě najdeme i střihy se zdůrazněným pasem. Stejně tak se asi nikdy nevytratí minimalismus, jako jsou jednoduché kombinace černé a bílé společně s klasickými a jednoduchými střihy. Takže klidně si nasaďte bílé tričko a k tomu černé rifle nebo kožené kalhoty a můžete vyrazit.

A jaké kabáty jsou nyní největším trendem? Na módních přehlídkách v Miláně, Paříži, New Yorku byly hojně k vidění trenčkoty. Nosí se klasický s úzkým páskem, ale nyní doplněný i o široký pásek se sponou. Některé značky mají kombinace ve sportovních střizích, zatímco jiné značky sází na elegantnější střih například s úzkými rukávy, ale nosí se i balónové rukávy. Nesmrtelné jsou v posledních letech i umělé kožichy, které přidají na rádoby bohatém dojmu.

Co pod kabát? Dá se říci, že vše od klasických roláků, úzkých svetříků až po opět rozvolněné či šatové střihy. Netradiční jsou letos kombinace úpletů, úpletové svetry i se sukní apod., nosí se i úletové kalhoty.

Z kalhot to jsou nadále rifle s vysokým sedem, rifle do zvonu a široké – volné střihy tzv. baggy. Tento styl však není vhodný pro všechny typy postav. Pozor, některé značky však už opět začaly uvádět rifle tzv. bokovky. Milovnice sukní možná ocení i maxi sukně po zem a mikrodélky. Na společenských akcích světových hvězd pak můžete vidět průsvitné materiály, vždy by se však nemělo zapomínat na eleganci a vhodnost.

Novinkou jsou letos také korzety a korzetové šaty, a to jak elegantní, tak kožené. Nosí se dnes už i přes košile či šaty. Záleží ovšem na tom, zda vůbec se na něco takového cítíte. Kdo má rád boho styl, tak i ten nadále díky svému osobitému vyjádření může zdárně potkat v mnoha obchodech. A stejně jako loni se i letos dá vykročit ve stylu Matrixu, protože i latex se nadále drží. A kdo ho umí vhodně zkombinovat a nosit, vypadá skvěle.

Oblékejte si však hlavně to, v čem se cítíte dobře, nezapomínejte, že oblečení je vždy výrazem vaší osobnosti. Někdy to stojí za zamyšlení…