Po každé pracovní rutině nebo i v mezičase naše tělo i mysl ocení odpočinek. Pokud je to navíc formou cvičení a můžeme tak posílit své tělo, uděláme jedině dobře. Jednostranné pohyby v zaměstnání nejsou pro nás dobré, proto si i v únoru najděte denně pár minut na cvičení a uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe, navíc zabráníte špatnému držení těla a z toho plynoucím problémům. Mimo jiné uvolníte i stres a napětí, přitom není potřeba hned chodit do posilovny. Pojďme tedy na to, v tomto devětapadesátém pokračování se zaměříme na oblast břišních svalů, což přes svátky přijde možná vhod...

 

1. Jako první je potřeba se vždy rozcvičit, je to základ, jenž by měl předcházet úplně každému cvičení. Následně si pusťte nějakou oblíbenou, tentokrát však klidně pomalejší hudbu a můžeme začít. Lehneme si na podložku a zvedneme nohy. Ramena leží na podložce a ruce máme v pravém úhlu, dlaně nahoru (viz. foto). Začneme dýchat, dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

2. Nyní tlačíme břicho do podložky, nohy necháme u sebe a budeme je mírně naklánět do boku na jednu stranu, napočítáme do deseti a pak přes prostředek na stranu druhou, opět napočítáme do deseti. Ruce celou dobu drží pravý úhel (viz. foto). Nezapomínáme dýchat, cvik opakujeme na každou stranu pětkrát. Pokud nezvládnete plnou sérii cviků, tak nevadí, cvičte tak, dokud můžete. Tento cvik efektivně působí na celé břicho, ale předně na šikmé břišní svalstvo. 

3. V dalším cviku zůstaneme na podložce, nohy opět zvedeme a začneme dýchat (viz. foto). Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

4. Nyní tlačíme břicho do podložky a nohy lehce spustíme dolů, ale jen lehce a zpět, takto pokračujeme celkem dvacetkrát, vždy lehce dolů a zpět. Dlaně držíme v pravém úhlu a nezapomínáme dýchat (viz. foto). Cvik může začít pálit, ale tím spíš se dostaví patřičný efekt. Závěrem si nezapomeňte udělat strečink, ať vás další den nic nebolí!

A já už se těším zase příště!

 

Prosincový díl tematické strany SERVIS PRO ŽENY najdete v tištěném vydní PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 12. prosince