Vánoce trochu jinak? Třeba na Zlaté farmě u Štětovic. Pravidelně tam pořádají akci Živý betlém.

A organizovali ji také letos. Dav lidí přilákalo chystané představení místních nadšenců, členek Štětovické Slipky a folklórního souboru Klas. Nechybělo nic. Tři králové, Marie s Josefem a Jezulátko. A dokonce ani živá zvířata.

 

Betlém byl v mnohém jedinečný. Třeba přednesem, zpěvem a rýmy v hanáčtině. „Všeci hófem zpívajó, koledy se učijó. O děťátku v jesličkách, zavinutém v plenčičkách. Hajdom hajdom tydlidom,“ znělo Zlatou farmou předtím, než se na scéně objevili andělé. Přihlížející mohli obdivovat kostýmy, děti si zase našly rozptýlení jinde. „Je to fajn i pro malé děti. Viděly zvířátka, lidi v krojích. Fakt pěkné,“ uvedla Jitka Čejková. Počin ocenila. „Je to moc pěkné. Takových akcí je pomálu. Většinou jsou o jídle a o pití, tady je to opravdu o tradicích,“ vysvětlila.

Na místo většinou dorazily celé rodiny. „Přišli jsme proto, že zde máme dceru a já neteř. Moc se nám to líbilo. Trochu horší bylo, že nebylo moc vidět zezadu, takže jsme tam museli všemožně nahlížet. Ale jinak moc pěkné. Přijeli jsme rádi,“ říká paní Barbora, která podobně jako mnoho dalších lidí zamířila po asi půlhodinovém představení v třeskutém mrazu do kavárny. „Jsme rádi, že byl zájem. V dnešní době se vám může stát, že nedorazí nikdo. Na akce lidi často nechodí,“ konstatovala majitelka farmy Zlata Ronzová Mádrová. I ona si v živém betlému zahrála. „Jsme rádi, moc se nám to líbilo. Udělali jsme to ve spolupráci s Klasem Kralice. A budeme tuto akci zlepšovat,“ vyjádřila se. Dotázána byla i na moment, kdy při přednesu najednou nastalo ticho, následoval rozpačitý smích. „Zazlobila paměť, asi byla ovlivněná slivovičkou, to kvůli zimě,“ smála se.