„Zas máme tu svátky a můžem se ptát, co všechno jsme zvládli, rok další jde k nám!“ zazpíval zpěvák Bohouš Josef vlastní text na melodii písně Johna Lennona Happy Christmass.

Stalo se tak uplynulou sobotu 17. prosince v Konici, a to jen pár minut před tím, než náměstí potemnělo a k nebi vzlétla první světlice vyhlášeného ohňostroje. Ten po dvouleté covidové přestávce opět připravila osvědčená parta Flame in Stars.

Konické vánoční trhy vrcholící ohňostrojem jsou vyhlášené široko daleko. V předchozích dvou letech jim však udělala přítrž covidová opatření. Před dvěma lety byla oblíbená akce zrušena bez náhrady, loni byla „pouze“ přesunuta na letošní jaro. Přestože ji provázelo slunečné počasí a na akci vystoupila populární zpěvačka Olga Lounová, absence ohňostroje i stánků s punčem zapříčinila, že účast zůstala dosti za očekáváním.

Letos se v Konici konečně mohli vrátit k lety prověřenému modelu. A hned to bylo znát. Na zcela zaplněném náměstí se k sobě lidé tiskli jako by žádný covid nikdy neexistoval. Celá akce nabídla hned několik nečekaných novinek: tou nejpatrnější bylo velké množství sněhu, které bylo nutné z náměstí odklidit. Přímo u vánočního stromu, který tentokrát věnovala paní Demlová z Tyršovy ulice, tak vznikla vysoká hromada, kterou si nejvíce užívaly rozparáděné děti.

Druhou zásadní novinkou bylo to, že ohňostroj poprvé po dlouhých 25 letech nebyl odpalován ze střechy bývalého nákupního střediska Hvězda, kde již notnou řádku let sídlí prodejna Coop. „Kvůli opravě a novému povrchu střechy jsme se s pouštěním ohňostroje museli přesunout do prostoru zámeckého parku,“ vysvětlil Miloš Polák, který ohňostroj s kolegy každoročně připravuje.

Krátce před osmnáctou hodinou tak náměstí zcela potemnělo. „Letos si připomínáme sté výročí elektrifikace Konice, díky níž bylo náměstí osvětleno. Je paradoxní, že tak činíme mimo jiné i tím, že jej zcela zhasneme,“ upozornil na zajímavou souvislost moderátor vánočních trhů Petr Polák. Trhy letos kromě celé řady sponzorů finančně podpořil také Olomoucký kraj.

O dopolední program Vánočních trhů se i tentokrát postarala ZUŠ Konice. Mimo jiné vystoupil Dětský pěvecký sbor Koníček či skupina Flames. V pravé poledne se představila country kapela Karolína, kterou vystřídala skupina Naostro. Lidé mohli v rámci doprovodného programu vyrazit také na zámek, kde se koná pozoruhodná výstava nádherných intarzií Aloise Trnečky, z nichž ta největší oprávněně zdobí prostory místní radnice. Ani po kapele Burma Jones se zpěvákem Bohoušem Josefem a ohňostroji program trhů neskončil, přestože se tak z velkého množství odcházejících mohlo zdát. Na pódiu se ještě objevila kapela Krápník a došlo také na losování vánoční tomboly. „Doufám, že budete mít pohodový advent. Do nového roku dostatek optimismu a budeme určitě všichni moc rádi, pokud se tu za rok opět ve zdraví shledáme,“ shrnul trefně ve svém vánočním přání starosta města Michal Obrusník.