Zimní období se dá trávit různými výlety a vycházkami. Někdy to kvůli počasí nejde do přírody. Pro takové případy ale taky existuje spousta cílů. Co tak vyrazit někam za zvířaty? Ač se to nemusí zdát, na Prostějovsku je takových možností spousta. A v některém případě můžete udělat i dobrý skutek.

Kousek od Prostějova, vedle Štětovic, tak narazíte třeba na Zlatou farmu. Ta je známá jednak produkty, zadruhé ale tím, že vítá návštěvníky. Příchozí tak najdou kavárnu s poetickým názvem U Zlatého vemínka. Dále mají doslova na dosah krávy, kozy či drůbež. Překvapí obrovské množství všudypřítomných koček. A v řadě případů dojmou telátka. Pro děti je připravena rovněž spousta hraček, i když v panujícím nečase spíš uvítají nějakou dobrotu z kavárny…

Poněkud jiným směrem se nachází útulek Voříšek. Ten v Čechách pod Kosířem celoročně poskytuje azyl zatoulaným i odvrženým psům jejich původními majiteli. Voříšek je možné v určených hodinách navštívit, vzít pejska na vycházku, případně se i poptat na to, co je v případě zájmu třeba k adopci. A když je ten vánoční čas, není na škodu zavézt nějakou dobrotu. Pro lepší život psů i jako dobrý předvánoční skutek.

Kromě útulku pro psy je ale na Prostějovsku rovněž záchranná stanice pro volně žijící zvířata. Naleznete ji v Němčicích nad Hanou na náměstí. Po domluvě s ředitelkou se můžete setkat s poštolkami nebo výrem, tu a tam i s dalšími zvířaty. Klasikou jsou na podzim a v zimě ježci. Dostane se vám poučení, co a jak dělat, když v přírodě najdete zraněné zvíře. A pokud na oplátku zvířatům něco přinesete, určitě se na stanici nebudou zlobit.

Na závěr jeden tip pro ty z vás, kteří raději pozorujete zvířata ve volné přírodě. Zkuste procházku kolem obory nad Běleckým Mlýnem. Když se vydáte směrem k zámečku, narazíte na oplocené lesy. Pokud budete mít štěstí, dočkáte se divokých prasat a tu a tam třeba narazíte i na jiné živočichy – v bezpečí za plotem, samozřejmě.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO&KRIZEM KRAZEM REGIONEM najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 19. prosince