Vánoce se dají slavit různě. Někdo tak učinil v kostele, někdo na sportovišti, další lidé si udělali výlet s rodinou. Mnoho jich ale také osedlalo motorky a vydalo se na vánoční projížďku. Jedna se pravidelně koná také v Prostějově.

 

I letos se tak motorkáři sešli před galerií Anděl. A to ve velkém počtu, k vidění bylo dobrých tři sta strojů. Některé navíc vánočně ozdobené, což ale také platilo o jejich jezdcích. „Jsem tady asi počtvrté. A vždycky jsem byl v santovském oblečení,“ uvedl bodrý chlapík, který se představil Zdeněk. „Tenkrát mě sem přivedl kamarád. A už mi to zůstalo. Skamarádil jsem se tady s Carlosem, tak si vždycky voláme. A když je dobré počasí, je to super. Hlavně se sejít s přáteli a kamarády,“ pronesl.

Před vlastní jízdou je právě hodně času na setkávání. Lidé si mezi sebou řeknou, co je nového. A obdivují si navzájem stroje. Jak se Večerník přesvědčil na vlastní pči, přišlo ale také hodně nemotorkářů, často celých rodin, aby ocenili vládce silnic. „Naprostá dokonalost to je. Naplánované, vyspekulované, pořešené. Je to devátý ročník. Jezdíme ke stromku, kde dáme svíčky za kluky, co se někde rozstřelili nebo tu už zkrátka nejsou. Počasí vyšlo, všichni aspoň vytáhnou stroje, užijí si hezké svátky,“ poznamenal k akci organizátor Karel Hýbl. A také si zavzpomínal na zprvu skromné začátky akce. „Před lety jsme to zkusili, chtěli jsme zjistit, jak to bude vypadat. Začalo to dvaceti lidmi a teď je tady celý Prostějov,“ usmívá se.