Vzpomínáte si na plesovou sezónu 2021 či 2022? Že ne? Není divu, žádná neproběhla. Kvůli koronaviru a opatřením proti jeho šíření všichni plesoví nadšenci museli prakticky hned dvě celé sezóny odpískat. To je ale minulost. Nyní se můžeme těšit na více než dva měsíce plné plesů, maškarních bálů a zase plesů. V každé větší vesnici se jich uskuteční hned několik. A Prostějov? Zde vše vypuklo již o uplynulém víkendu 32. Městským plesem, který tradičně plesové tanečky zahajuje (reportáž čtěte na straně 32 dnešního vydání - pozn.red.). Takže oprašte saka, připravte šaty. Jde se plesat! I právě proto PROSTĚJOVSKÝ Večerník připravil dnešní tematickou stranu.

 

Prostějovské plesy s tradicí

Plesů bude na výběr během zimy opravdu hodně. Každoročně se jich na Prostějovsku uskuteční i více než sto. Řada z nich se koná v Prostějově. A mnoho už má opravdu dlouhodobou a slavnou tradici. Totéž ale platí o několika akcích podobného typu v blízkém okolí. Právě na některé plesy a bály se nyní podíváme.

Takovým otevřením plesové sezóny je tradiční Městský ples v Prostějově. Hodnotné ceny, výborné občerstvení, solidní hudba. Ples navštěvuje často (ale ne pouze) městská honorace. Ples je tradičně prvním v celém regionu.

Velkou oblibu si získal ples Pomáháme tancem. Pravidelně patří mezi velice navštěvované, zde se naopak vesměs schází mladší lidé, často čerství absolventi středních i vysokých škol. Přidanou hodnotou je charitativní podtón akce, účastníci mají možnost přispět na některé organizace z oblasti sociální práce nebo školství. Tradicí je kvalitní moderátorské duo.

Dalším plesem, který si v Prostějově vysloužil dobré renomé, je spíše večírek. A sice palačinkový. Prostějovská palačinkárna Pall & Chinky se těší oblibě, stejně jako její akce. Každý rok je jedinečný tématem. Tentokrát si přijdou na své upíři. V Prostějově lze nicméně navštívit třeba ples zemědělců nebo myslivců, plnit Společenský dům se dařilo i firmě Koutný. A to vůbec nemluvíme o jednotlivých školách a jejich plesech.

I v okolí Prostějova ale najdeme celou řadu vyhlášených plesů. Příkladem budiž Hanácký bál v Kralicích na Hané. Desítky let pořádaný ples je plný krojů, hanáčtiny i zajímavých cen v tombole. Nudit se na něm rozhodně nebudete. Dobrou pověst má ale také třeba hasičský ples v Lipové. Skvělé občerstvení, doprovodný program a stylově vyzdobený interiér. I tak může vypadat plesání. A do třetice všeho dobrého – rockový ples v Žárovicích. Tam se dočkáte valčíku a podobných záležitostí opravdu jen příležitostně. Ale dobrá atmosféra a rozjařená nálada jsou zaručené.

Nutno ale říct, že pěkných plesů s příjemnou atmosférou, zajímavým programem a dobrou tombolou je na Prostějovsku každoročně dost a dost. Stačí se zajímat. A pak si vybrat. Všem samozřejmě přejeme dobrou volbu.

 

Ples: jak se připravit a co nepodcenit

Znáte to: spěcháte, nestíháte, blázníte. Potom se konečně dostanete na místo určení – v tomto případě do sálu s plesem – a zjistíte, že jste nechali doma to či ono. Ano, možná se v tom někteří z vás poznali. Nejde přitom jen o plesy. Na dalších řádcích ale popíšeme, jak a proč se připravit právě na ně, aby nás nic nezaskočilo.

Šaty dělají člověka. Zpíval o tom už Jan Werich. My o tom zpívat nehodláme, dáváme však všestrannému umělci za pravdu. Ano, šaty jsou důležité. A v případě plesů a podobných příjemností to platí dvojnásob. Proto přípravu nenechávejte na poslední chvíli! Jinak zjistíte, že tu chybí knoflíček, toto by potřebovalo vyčistit. Nebo že vám zkrátka po Vánocích některá část oděvu nesedí. A průšvih je na světě.

Totéž co o oděvu platí o zevnějšku. Pokud nechcete sebe nebo, což by bylo horší, svou drahou polovičku ztrapnit, dáte si na sobě aspoň trochu záležet. Vlasy à la vrabčí hnízdo tolik v módě nejsou, základní úpravnost (a voňavost) by měly být samozřejmostí. Platí to třeba i u ostříhaných nehtů (pánové) a zvládnutém, nepřepáleném make-upu (dámy).

A když už jsme u té voňavosti, nezapomeňte, že existují drobnosti jako žvýkačky nebo mentholové bonbony. Vždyť budete tancovat s partnerem tváří v tvář. Tak ať se v průběhu večera nemusíte omlouvat za svůj dech nebo svůj protějšek rovnou křísit.

Když už máte vše připraveno, jste jako ze škatulky, odvoz zajištěn, vše v pohodě, vzpomenete si ještě, že už jste dlouho netančili. Co s tím? Za hlupáky být nemusíte, na internetu se dá najít spousta videí, která stravitelně ukazují základní kroky. A při rychlém cviku je zvládnete i vy. A po jedenácté večer? To už můžete být klidní, větší část přítomných je v takové náladě, že vám nějaký ten přešlap nebo nedošlap jistě odpustí…

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO&PLESOVA SEZÓNA najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 9. ledna