„My tři králové, jdeme k vám. Štěstí a zdraví vinšujem vám.“ Zpěv zněl v pátek 6. ledna dopoledne náměstím T. G. Masaryka v Prostějově. Trojice tří králů v doprovodu velblouda zavítala i na radnici za představiteli města. A to nešlo jinak než za zpěvu klasického tříkrálového popěvku a za zvuku kytary, kterou už tradičně vládl Vít Forbelský z Charity Prostějov. Právě skupinka z prostějovské Charity už pravidelně cestou na radnici zahajuje Tříkrálovou sbírku. 

Na magistrátu už byli na koledníky připraveni. „Hodně Božího požehnání,“ popřál ředitel prostějovské Charity František Hynek vedení města. To přijalo skupinku vlídně – poslechlo si píseň, přání pracovníků, ocenilo velblouda. „Jsme hlavně rádi, že se vidíme ve zdraví. To je pro nás pro všechny nejdůležitější. Příjemné také je, že jsme se mohli potkat bez omezení,“ uvedl primátor města František Jura.

On a náměstci hned na místě do kasičky přispěli tisícovými částkami. Zástupci Charity a města krátce připomněli, že sbírka se koná už dvaadvacátým rokem. A zmínili i její význam. Nezapomnělo se ale ani na Tři krále. Byli to králové, nebo mudrci? „To už asi nikdy přesně nezjistíme,“ konstatoval Hynek.

Poté se pokračovalo slivovicí – oba hrby velblouda musely vzhledem k věku odmítnout – a také něčím drobným na zub. „Přinesli nám nejen požehnání a přání pevného zdraví, ale také požehnání pro celý tento dům, jak je to psáno. A tak to i vnímám,“ svěřil se Večerníku František Jura.