Loni na jaře to vyšlo jen tak tak. Když se v sobotu 7. března 2020 konal Zámecký ples v Žárovicích, někteří z přítomných předpovídali, že se na delší čas jedná o poslední akci svého druhu. Málokdo však tušil, že se omezení překlenou i do dalšího roku. Ovšem stalo se, většina organizátorů již kvůli opatření proti šíření koronaviru pořádání společenských plesů pro nadcházející sezónu odpískala.

„Žádný ples dělat nebudeme. I pokud by byly později třeba plesy povolené, počítáme, že by se konaly maximálně do stovky lidí a podmínkou by bylo nošení roušek. Shodli jsme se na tom, že za těchto okolností nemá cenu cokoliv pořádat,“ prohlásil Marek Otruba, prezident Spolku Plumlovských nadšenců, jejichž ples po dvanáct let beznadějně vyprodával kulturák v Žárovicích.

Ovšem všechny plesy nejsou jen o zábavě, setkání a tancování. Součástí mnoha z nich je také stužkování budoucích maturantů, což představuje jeden z neodmyslitelných vrcholů středoškolského studia. Proto se nelze divit, že školy stále doufají, že „maturiťáky“ bude možné v nějaké formě uspořádat. „Jak to bude s naším maturitním plesem, není v tuto chvíli rozhodnuto. Na únorový termín sice stále máme zarezervovaný pronájem Společenského domu, nicméně v tuto chvíli netuším, zda se akce také uskuteční. Předpokládáme, že definitivní rozhodnutí padne začátkem letošního roku,“ reagoval na dotaz Večerníku Michal Müller, ředitel Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově.

A podobně smýšlí i ostatní. Doba bohužel tanci a zpěvu nepřeje.