Na našem zdraví se mnohdy podepíše práce, kterou v životě vykonáváme. Ať už je to manuální zaměstnání, nebo práce v obchodě, či v kanceláři, každá z těchto prací má dopad na naše tělo.

Proto je potřeba zařadit do svého týdenního programu cvičení. Každý asi nemá čas cvičit denně, ovšem dvakrát za týden to snad nějak zvládne, aspoň na pár minut. Naše tělo to ocení. Zároveň si pomůžeme od stresu a napětí. Pojďme tedy na to, dnes se zaměříme na kompletní posílení vnitřního stabilizačního systému za pomoci míče…

 

1. Jako první je potřeba se vždy rozcvičit, je to základ a měl by předcházet úplně každému cvičení. Následně si pusťte nějakou oblíbenou hudbu, tentokrát však klidně pomalejší, a můžeme začít. Lehneme si na podložku, opřeme jednu nohu o míč a druhou pokrčíme. Ramena leží na podložce a ruce volně u těla (viz. foto). Začneme dýchat, dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

2. Nyní zpevníme břicho, zvedneme pánev a zvedneme druhou nohu nahoru. Cvik je poměrně těžký. Vydržíme v této pozici po dobu deseti sekund a pak nohu vyměníme. Břicho máme po celou dobu zatnuté a vyvažujeme jím rovnováhu (viz. foto). Nezapomínáme dýchat. Pokud nezvládnete zvedat nohu nahoru, umístěte obě nohy nahoru a jen zvedejte pánev. Cvik opakujeme na každou stranu pětkrát. Pokud nezvládnete plnou sérii cviků, tak nevadí. Tento cvik kompletně působí na vnitřní stabilizační systém, břicho, stehna a hýždě.

3. V dalším cviku si stoupneme před míč, položíme se na něj a přeručkujeme až do polohy, kdy jsou holeně na míči, záda jsou rovná a ruce pevné (viz. foto). Opět se rozdýcháme. Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

4. Teď zatneme břicho, čímž se budeme snažit udržet rovnováhu a budeme zvedat nohu nahoru, vydržíme takto po dobu deseti sekund a nohu vyměníme, takto pokračujeme celkem pětkrát na každou nohu (viz. foto). Cvik je opět těžší, takže uvidíte, kolikrát jej zvládnete. Cvičte dle svých možností. Ten, kdo ho zvládne, tak se může posunout rovnou na nárty, tedy tak, že holeně již budou nad zemí a opírají se jen nárty. Cvik je, stejně jako cvik uvedený výše, výborný na střed těla, tedy vnitřní stabilizační systém, břicho, stehna a hýždě.

Závěrem si nezapomeňte udělat strečink, ať vás následně nic nebolí, a za odměnu si zatleskejte! A já už se těším zase příště!

 

: Další díl oblíbené tematické strany nejen pro ženy najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 16. ledna