Tak to bylo o chlup. Dobrovolným hasičům z Vrbátek uplynulé pondělí 16. ledna málem shořelo jejich zásahové auto, které měli zaparkované v budově sloužící jako sklad obecní techniky i hasičská zbrojnice. Naštěstí se jim ho podařilo včas vytáhnout a hned nato se pustili do hašení. I tak se vzniklá škoda na budově a vybavení odhaduje na 7 milionů korun. Večerník zjišťoval okolnosti celé události.

Když jeden z místních obyvatel kráčel před osmnáctou hodinou směrem k místnímu cukrovaru ve Vrbátkách, kam měl nastoupit na noční směnu, všiml si, že na skladu obecní techniky hoří střecha. Neprodleně zavolal hasiče. Nejdříve byli na místě ti místní. Ostatně právě jim hrozilo, že přijdou o vlastní techniku...

„Budova je totiž rozdělena na dvě části a v jedné z nich byla zaparkovaná cisterna, hasiči tam měli i oblečení, dýchací přístroje a další věci nezbytné pro zásah,“ popsal exkluzivně pro Večerník místostarosta Vrbátek Petr Slamenec.

Místním hasičům se k požáru podařilo dorazit rychle a prakticky vše z jejich zbrojnice včas vytáhnout. „Okamžitě se pak pustili do hašení,“ přidal Slamenec s tím, že jako druzí na místo dorazili dobrovolní hasiči z Vrahovic, dále pak profesionálové z Prostějova a nakonec dobrovolní hasiči z Dubu nad Moravou.

Společně se pustili do likvidace rozsáhlého požáru, který v obci dlouho nepamatují. „Ve druhé části jsme měli na zimu uschovanou komunální techniku jako je traktorek, sekačky a další. V této části shořelo nebo bylo poškozeno téměř vše. Velká škoda pak vznikla také na budově, zejména pak na střeše,“ prozradil Slamenec.

Zajímalo nás, co bylo příčinou požáru. Dle vyšetřovatelů úmyslně způsoben nebyl. „Příčinou je dle našeho vyšetřovatele technická závada na elektroinstalaci budovy,“ informovala Večerník tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová s tím, že při zásahu byla nasazena výšková technika k dohašování skrytých ohnisek a rozebírání střešní konstrukce.

Škoda byla předběžně odhadnuta na 7 milionů korun. „Přesnou výši škody budeme teprve upřesňovat. Naštěstí jsme pojištěni. Jak to však bude přesně dál, zatím nevíme, těžko v tuto chvíli například říct, zde budovu čeká demolice a výstavba nové či zda se ji podaří rekonstruovat,“ uzavřel vrbátecký místostarosta.