„Skutečné bohatství člověka není určeno tím, kolik toho má, ale kolik je ochoten dát jiným. I člověk, který žije v blahobytu, ale nikomu nic nedává, je chudý. Je to vlastně ubožák,“ shrnul místní farář Andrzej Kaliciak během charitativních Zabijačkových hodů, které se konaly uplynulou sobotu 4. února v budově školy ve Vřesovicích.

Akce se konala na podporu ukrajinských lidí, kteří ve své vlasti každodenně musí snášet útrapy válečného konfliktu, jež si určitě nikdo z nich nepřál. Do prostor zdejší školy dorazilo nejen velké množství místních, ale i lidé ze širokého okolí. Výtěžek překonal i nejsmělejší odhady organizátorů, vybrat se podařilo téměř 100 000 korun.

Vepřových hodů se nejen v prostějovském regionu koná celá řada. Jitrnice, jelítka, tlačenky či škvarky byly, jsou a nepochybně i budou stále velkým lákadlem. Lidem však během těchto akcí navozuje dobrý pocit obvykle „pouze“ jejich plný žaludek. Ve Vřesovicích v tomto ohledu šli mnohem dál. Právě zde dostali netradiční nápad spojit vepřové hody nejen se skutečně bohatým kulturním programem, ale i s charitou. „Náš starosta sehnal prase, domluvil se s farářem, který pozval lidi z celé farnosti, a my jsme zajistili část programu. Veškerý výtěžek z prodeje zabijačkových specialit, a to včetně finančních darů, byl věnován na pomoc Ukrajině,“ vysvětlila nám Dagmar Halašová, ředitelka školy ve Vřesovicích, kde se uvedená akce konala.

Všechno jídlo šlo opravdu na dračku. Zabijačkové speciality během dvou hodin zmizely zcela a lidé si ve velkém pochutnávali i na připravených lahůdkách jako vepřo – knedlo – zelo, prejt s bramborem, vepřové řízky či tlačenka s cibulí. Připravena byla také černá a bílá zabijačková polévka. A kromě toho i boršč, který navařila jedna z ukrajinských kamarádek.

Smysl celé akce nebyl náhodný. Vřesovice mají s lidmi z Ukrajiny bohaté zkušenosti. Jejich vedení po vypuknutí války neváhalo a nabídlo příchozím uprchlíkům pomoc. Díky tomu v nevelké obci našla azyl početná skupinka Ukrajinců. „Přirozeně se z nich stali naši přátelé a celá vesnice se spojila, aby se u nás cítili jako doma. Byli nenároční a mnozí z nich pracovali pro obec, zatímco děti chodily k nám do školy. Vytvořily speciální třídu, kterou ve většině vyučovali učitelé z Ukrajiny prostřednictvím on-line výuky, odpoledne však docházeli do naší školní družiny,“ ohlédla se Halašová.

Nyní se však již drtivá většina z nich vrátila zpět do vlasti. „To byl od počátku jejich velký sen. Pocházeli totiž z oblasti kolem Kyjeva a domov opouštěli v době, kdy byla situace velmi nejasná a kdy se zdálo, že by Rusko mohlo brzy obsadit celou zemi. Jakmile bylo jasné, že se tak nestane, tak se rozhodli vrátit. Zůstali jen ti pocházející z oblastí, kde se buď bojuje, nebo které Rusko aktuálně okupuje,“ dodala Dagmar Halašová.

Nelze se divit, že právě díky vybudovaným přátelským vztahům není podstatné části Vřesovic lhostejný osud lidí na válkou devastované Ukrajině. „Uspořádali jsme třeba sbírku na lampičky, které pomáhají přežít lidem skrývajícím se ve sklepích. Zároveň probíhá sbírka oblečení, které je potřebné pro děti i zraněné vojáky. Díky spolupráci s Tetianou Harashchenko, která jako jedna z mála u nás zůstala, budou věci převezeny do oblastí přímo zasažených válkou, tedy do Chersonu, Charkova, Izjumu či Bachmutu,“ prozradila Halašová s tím, že sbírka bude v prostorách školy nadále pokračovat i v následujících týdnech. „Za každý dar moc děkujeme. Jsme rádi, pokud lidé nosí pouze to, co by oblékli svým dětem a blízkým,“ upřesnila ředitelka školy, která měla na starost podstatnou část kulturního programu. O něj se po obědě postarala kapela Pozdní sběr, v opravené orlovně následně probíhala vystoupení dětí ze školy, zahráli i hudebníci ze ZUŠ Němčice, která má ve Vřesovicích pobočku, a zazpíval také chrámový sbor.

Pokud by vás atmosféra ve škole, kde se nebojí pomáhat potřebným, zajímala, můžete se zúčastnit dne otevřených dveří. Konat se tu bude 4. dubna.