Býval to ples fotbalový, nyní je sportovní. Aula školy ve Ptení hostila v sobotu 4. února první ze dvou bálů, které se letos v obci konají.

Do jeho organizace se kromě místních fotbalistů zapojili také sokolové, kteří pro děti v obci organizují zejména početný oddíl orientačního běhu. Ten letos oslaví půlstoletí své existence. 

V aule ptenské školy se v minulosti konaly Školní plesy. Po ukončení jejich tradice v obci stále pořádali bály fotbalisté, hasiči a myslivci. Posledně jmenovaní letošní první pocovidovou sezónu odpískali. Nikoliv tak fotbalisté, kteří se při této příležitosti spojili se sokoly. Přestože ve Ptení je sokolovna, ples se v ní tentokrát nekonal. „Budova je v havarijním stavu, obec již má na její rekonstrukci nejen projekt, ale i stavební povolení, nyní hledá vhodnou možnost, kde by mohla požádat o dotace,“ objasnil jednatel TJ Sokol Ptení Richard Tříska.

Ples se nesl v tradičním duchu, v tombole se sešlo zhruba osmdesát cen, k tanci hrála skupina HSP čili Hudba Smíšených Pocitů, která se na zkouškách schází právě ve Ptení. Ani letos se bál nemohl obejít bez oblíbeného zpestření v podobě kopu na branku, jehož se tentokrát zúčastnily výhradně dámy. Sami sokolové by při této příležitosti zase mohli zorganizovat nějakou pátrací hru. Drtivou většinu jejich činnosti v obci totiž tvoří vedení oddílu orientačního běhu. „Máme zhruba čtyřicet dětí nejen ze Ptení, ale i z okolí. Zásadní roli při rozvoji orieánťáku u nás sehrál bývalý ředitel školy Karel Foltin, který s námi jezdil na spoustu závodů, a to i do zahraničí. Jsme mu za to všichni moc vděční. Nyní se snažíme vést děti zase my. Letos oddíl oslaví padesát let od svého založení a při této příležitosti budeme v květnu pořádat velké závody,“ zmínil se Richard Tříska, který byl s návštěvností spokojen. „Lidí přišlo dost, věřím, že příští rok se na plese sejdeme zase,“ uzavřel.