Únor je měsíc koštů. Na Hané platí tato rovnice bez výjimky. A zatímco někde jsou košty už klasikou, jinde teprve tradici rozjíždějí. Mezi taková místa patří třeba Dubany. V místním hostinci U Ríšu v sobotu proběhl druhý „Dubanský košt“. A bylo z čeho vybírat.

 

„Měli jsme pětačtyřicet vzorků a opět byla nabídka hodně různorodá. Vyhrála mandlovice, která byla skutečně voňavá, hladká, dobrá. Překvapilo mě to,“ uvedl Jarda Pánek, majitel hostince a organizátor akce.

Kromě mandlovice však bylo k ochutnání ještě mnohem více zajímavostí. Nechyběla pálenka z černé jeřabiny, ryngle či jadernička. „Jadernička, to je druh jablek. Konkrétně jde o bíložlutá jablka. Rostou na Valachách, tady moc ne. Je to tvrdé jablko, vydrží i mráz,“ poučil Pánek.

Dubanský Košt si během dvou let získal velkou oblibu. Místní si ho opravdu užívali. Někteří dorazili i v maskách. Na chvíli se tak Dubany staly nejspíš jedinou vesnicí na Moravě, kde byl u stolu k vidění medvěd. „Účast je opravdu široká. Máme tady i vzorky z Vizovic nebo Pavlovic, poslali nám je kamarádi,“ byl spokojený Pánek. „Ale co my? Hlavně ať jsou lidé spokojení, pak budeme spokojení i my,“ vzkázal.