Všichni jsme blázni, ale ne každý si to umí užít. Ti, kteří to dokáží, vyrazili minulou sobotu 18. února ven ze svých obydlí, aby rozveselili sousedy v celé řadě vesnic po prostějovském regionu.

Pestrobarevné maškary zahalené v lehkém alkoholovém oparu dokázaly z tepla obýváků vytáhnout většinu místních. Ti pak pro ně za odměnu měli připravené výborné koláčky a také něco ostřejšího. Masopustní průvody se letos konaly za abnormálně teplého a větrného počasí.

Napadá vás, kde byste mohli potkat tučňáka, medúzu, Kleopatru, Marka Antonia, piráta, vikinga, lišku, lva, strýčka Festera, mnicha, gorilu, červenou Karkulku, faraona a chodící pyramidu na jednom místě? Asi nikde. Zcela unikátní šanci spatřit tyto masky pospolu mohli letos výhradně obyvatelé Březska. „Masopustní průvod u nás chodil zhruba od půl desáté a končil asi o půl čtvrté. Sešlo se asi třicet masek. Vše se nemohlo obejít bez patřičného doprovodu, o kterou se starali členové Holóbkove mozeke,“ popsal starosta Březska Jiří Zajíček.

V Březsku má masopust dlouhou tradici, která se datuje už do poloviny padesátých let. Podle místních tehdy paní učitelka zdejší školy vybírala peníze na promítačku. Maškary tehdy „okrádaly“ lidi o věci, aby se následně v kulturáku uskutečnila jejich dražba. Z vybraných peněz se později koupila promítačka. Přestože ani kino ani škola už v obci nejsou, během masopustu to v Březsku i tentokrát žilo naplno. Mnohdy se kvůli němu do obce vrací i lidé, kteří v ní už trvale nežijí.

Oslavy v Březsku i tentokrát vyvrcholily masopustním pochováváním basy, které započalo hodinu před půlnocí. O jeho přípravu se postarali členové basového výboru, kteří už mnohokrát dokázali, že umí připravit skutečně vtipné pásmo plné rýmovaných historek i písniček s naprosto originálními texty, které spolehlivě pobaví nejen místní.

Březsko však naštěstí nebylo jedinou obcí na Prostějovsku, kde se masopust konal. Každoročně tento svátek slaví mimo jiné také v Pivíně, Horním Štěpánově, Přemyslovicích, Tištíně a mnoha dalších obcích regionu.  Masopust neboli ostatky však skončí až o popeleční nebo též škaredé středě. Od ní by měl následovat čtyřicetidenní půst, který má trvat až do Velikonoc...