„V únoru 1999 zahájilo Mateřské centrum Cipísek provoz a tenkrát mě ani nenapadlo, že ještě po čtyřiadvaceti letech tady budu stát s narozeninovým dortem,“ smála se minulý týden v budově MC na Sídlišti Svobody Jitka Zapletalová, která je zakladatelkou prvního mateřského centra v Prostějově.

Pro rodiče s dětmi MC připravilo v rámci oslav výročí založení už tradiční karnevalový týden. Nechyběly zábavné úkoly pro děti a rodiče v centru i venku, tanečky, písničky, dort, tvoření, prohlížení kronik, vzpomínání, bubliny i balonky. Prostě vše, co k narozeninové party patří.

 Z nezávazného dobrovolného setkávání maminek se za téměř čtvrtstoletí stala z Cipíska organizace, která nabízí své služby stovkám rodin s malými dětmi z Prostějova a okolí. Denně zde probíhají programy pro rodiče s dětmi od tří měsíců do tří let. Rodiče, a chodí nejen maminky, ale i tatínci a prarodiče, mají možnost se společně zapojit do připraveného programu, ale také sdílet s ostatními své rodičovské radosti i starosti nebo navázat nová přátelství.

Některá přátelství z Cipíska přetrvávají opravdu roky. Dostáváme pozdravy od maminek a jejich dětí, které se batolily u nás v herně a dnes mají maturitní plesy. Dokonce se nám začínají objevovat i maminky s miminky, které jako děti navštěvovaly naše programy. My jsme nesmírně rády, že ta naše práce má tolik let smysl. A že rodiče a děti mají stále potřebu se setkávat a aktivně trávit společně svůj čas,“ nechala se dojímat Jitka Zapletalová.

Kromě programů pro rodiče s dětmi momentálně MC Cipísek nabízí i dramaticko-výtvarný kroužek pro předškoláky, o který je velký zájem už patnáct let. Stejně tak jako o rodičovské besedy nebo poradenství. Podvečerní besedy i sobotní semináře mateřského centra jsou určeny nejen pravidelným návštěvníkům, ale i veřejnosti. „Po zcela obsazené únorové besedě o hranicích ve výchově a rodinných vzorcích připravujeme v březnu pro rodiče besedu Vraťme tělo do výchovy. A také sobotní seminář z cyklu Spokojená máma, tentokrát s podtitulem Jaro v nás. Protože spokojená máma, to je obrovský motor pro spokojenou rodinu,“ přidala Markéta Skládalová, místopředsedkyně MC Cipísek.

„Děkujeme všem našim návštěvníkům a příznivcům za zájem a dlouholetou podporu. Bez nich by to totiž nešlo. A že jsme zvládli za ty roky opravdu mnohé změny a spoustu složitých období. A věříme, že společně oslavíme příští únor to kulaté čtvrtstoletí,“ vzkázaly pak svorně přes Večerník obě dámy.

Informace o všech nabízených programech a službách zájemci najdou na kontaktních adresách MC Cipísek: www.mcprostejov.cz a www.facebook.com/cipisekprostejov