Maškarní ples v Určicích nikdy nezklame. Můžete mít sebehorší náladu, ale pouhý pohled na mnohé z masek vás pobaví. Pokud se navíc dáte s přítomnými do řeči, pak vás nadchne vtip a důmysl, s nimiž své přestrojení vytváří. Příležitost pořádně se pobavit dostali všichni hraví lidé uplynulou sobotu 4. března v určické sokolovně. A Večerník u toho nemohl chybět!

Letos se konal již dvanáctý ročník oblíbeného Maškarního plesu v Určicích, který si za tu dobu získal věhlas v širokém dalekém okolí. Kromě perfektní organizace z řad místních hasičů za jeho úspěchem stojí zejména nadšenci, kteří jsou kvůli pobavení sebe i ostatních ochotni strávit dlouhé hodiny výrobou originální masky.

Dělal jsem to mnoho dní odpoledne po práci, čistého času mi to zabralo takových dvacet hodin. Možná by to bylo i míň, ale to by nesměly ‚pomáhat‘ děti. Ale užili jsme si přitom všichni legraci, i když třeba hovno jsme nakonec dělali až na poslední chvíli... Samozřejmě že z moduritu,“ prozradil s šibalským úsměvem Petr Dohnal přestrojený za muže sedícího na známé TOIce. Na sobě měl přitom tričko s nápisem „Mám děsně úžasnou ženu“ a v ruce obří maketu penisu. Jeho drahá polovička nepochybně měla pro podobné vtípky pochopení, neboť muže sama doprovázela, a to v úžasné kreaci „hajzl dámy“. Jen místo žezla třímala záchodovou štětku v jedné a WC čistič ve druhé ruce. Z něj si k údivu mnohých občas přihnula. „Důkladně jsem to vymyla a nalila si do toho růžový gin, který zapíjím tonikem,“ vysvětlila Pavla Dohnalová. 

Pro lehce střelený pár to byla už třetí účast na plese. „Poprvé šel manžel za zombíka a v soutěži masek vyhrál hlavní cenu. Jenže se stihl tak opít, že už ji nebyl schopný převzít,“ prozradila na svého muže jeho „děsně úžasná manželka“. I druhá účast skončila úspěchem, neboť Petr Dohnal se spojil s dalšími kamarády a na ples kolektivně vyrazili coby osazenstvo Gay baru Modrá ústřice.

Dohnalovi ovšem v žádném případě nebyli jediní, kdo na ples dorazil v důmyslně vytvořené masce. Mnoho přítomných si s přípravou garderoby dalo daleko více práce než účastnici Českých lvů, kteří byli vyhlašováni ve stejný den. A tak bylo na parketu možné spatřit třeba fantastickou mucholapku, nádherný pár strakatých krav, podařeného Taťku Šmoulu, bojovného vikinga s chotí, Kleopatru s faraonem a spoustu dalších nesmírně propracovaných masek.

Ples si nenechalo ujít zhruba 250 lidí. „Měli jsme vyprodáno, nicméně asi tři stoly kvůli nemocím nakonec vypadly,“ prozradila jednatelka SDH Určice Eva Sosíková, který vše organizačně zaštiťoval. Sami hasiči jsou přitom v posledních dnech i týdnech skutečně v jednom kole. „Před čtrnácti dny byl masopust a za dva týdny máme Vítání jara. A pak už se budeme těšit na poslední dubnový den, kdy se bude slavit Pálení čarodějnic. Ty jsou naší hlavní akcí, na kterou loni dorazilo zhruba sedm set lidí. Všichni jsou opět zváni,“ vzkázala Sosíková.