(Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel)Až tisícovka dětí a mládeže v Česku každoročně končí na nemocničních odděleních z důvodu vážné otravy. Nejčastěji jde o intoxikaci léky, drogy nebo alkohol.

Ty mohou způsobit jednak vážné akutní obtíže, ale také dlouhodobá nevratná poškození, a to zejména jater a mozku. Varovat děti a mládež přímo ve školách se proto rozhodla Nemocnice AGEL Prostějov. Ožehavým tématem jsou přitom i moderní formy drog, mezi které patří například dětmi často využívané a dokonce legální nikotinové sáčky.

Alkohol i drogy jsou pro děti a mladistvé nebezpečnější než pro dospělé. Právě mladým ale často chybí obsáhlejší informace a osvěta. „O tom, že alkohol nebo drogy škodí, každé dítě určitě slyšelo. Obvykle je to pro ně ale jen ojedinělá informace, která je navíc mnohdy v rozporu s tím, co pozorují okolo sebe – kde je zejména konzumace alkoholu zcela běžná. Snažím se jim proto vysvětlovat rizika, představovat možné scénáře, ale třeba jim také vysvětlit, co dělat, když intoxikace potká někoho v jejich okolí – samozřejmě ve stylu a rozsahu, který je pro jejich věk vhodný,“ vysvětluje MUDr. Jan Kytner, lékař ARO Nemocnice AGEL Prostějov, který zahájil edukaci dětí na téma alkoholu a drog na základní škole Majakovského ve Vrahovicích. Zde s problematikou drog, alkoholu, nikotinu a dalších omamných látek seznámil posluchače z 8. a 9. tříd.

„Dozvěděli se například, jak se projevuje intoxikace, jak snadné je intoxikovat se i ne vlastní vinou, jak probíhá diagnostika a léčba postižených pacientů, a hlavně jaké dopady v krátkodobém i dlouhodobém horizontu může intoxikace mít na jejich zdraví a život, včetně trvalých následků či smrti,“ dodává Kytner s tím, že nechyběly ani ukázky pomůcek pro zajištění dýchacích cest, výplach žaludku či derivaci moči, a samozřejmě ani živá diskuze, které děti hojně využívaly. „Reálný dopad přednášek na žáky ukáže až čas, ale i tak se už teď těším na další přednášky s touto či jinou tematikou, protože vzdělaná mládež je prvním krokem k tomu, aby se počty intoxikací na urgentních příjmech v celé České republice zmenšily,“ uzavírá prostějovský lékař.

Jen v Nemocnici AGEL Prostějov přitom každoročně hospitalizují okolo 35 dětí s intoxikací alkoholem, drogami či léky. „Většinou se intoxikace projevuje poruchou vědomí až ztrátou vědomí, zvracením a nevolností,“ dodává Helena Piňosová, vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice AGEL Prostějov. V nemocnici se ovšem ocitá pouze zlomek všech, kteří s alkoholem či drogami mají zkušenost.

Velkým tématem je u mládeže například konzumace nikotinu, který v dnešní době zdaleka nemá jen podobu klasických cigaret. Kromě elektronických cigaret, které jsou stejně jako ty klasické určeny pouze dospělým, jsou u dětí a mládeže oblíbené zejména nikotinové sáčky, které jsou zcela diskrétní, vkládají se do úst a nijak nezapáchají, takže o nich okolí často ani neví. Závislost přitom vzniká velmi rychle, a navíc děti jejich koupí nijak neporušují zákon, protože prodej nikotinových sáčků je zatím volný. Tento stav by se naštěstí měl v nejbližším období změnit, protože senátoři již v polovině února jejich prodej zakázali.