Jako po návratu časem si mohli připadat návštěvníci zámeckého plesu, který se uskutečnil v sobotu 4. března večer v kulturním domě v Žárovicích. Ples, který oslavuje nejen hudbu a tanec, ale také Plumlov, zvlášť pak zámek, letos ozvláštnila skupina historických tanců Roseta z Brna. Účastník si tak místy připadal jako v době dávno minulé….

Na ples si našly nakonec cestu stovky lidí. A to všech generací. Přesto nebylo přecpáno. „Atmosféra je nádherná. Není tady přeplněno, ples je spíše volnější. A my jsme spokojení. Myslím si, že i lidé budou spokojení, že si zatančí,“ uvedla starostka Plumlova Gabriela Jančíková. Právě ona na úvod pozdravila přítomné. „Budete mít možnost koupit si ruličkovou tombolu a něco krásného vyhrát. A o půlnoci budeme losovat velkou tombolu, která je opravdu velká, s velkým ‚V‘,“ lákala starostka na možnost koupě lístků a následné výhry.

Účastníky pozdravila i senátorka Jitka Chalánková. „Blahopřeji Plumlovu k prohlášení zámku Národní kulturní památkou. A myslím si, že je to závazek. Především závazek pro obec, ale také pro všechny, kteří budou moci prospět a pomoci dalšímu využití této památky. A k jejímu zvelebení,“ uvedla.

Ples byl speciální hlavně tanci. Ale také výzdobou, vše bylo laděno do „historična“, dokonce bylo možné potkat krále. Vstup do jídelny pak chránilo brnění. „Tombola je krásná, i program, prostě báječný ples. Pořádali jsme ho každý rok, tři roky jsme jej neměli kvůli koronaviru. A jsem ráda, že se lidé naučili znovu chodit,“ poznamenala Gabriela Jančíková v době, kdy už si první páry razily cestu na parket.

Kdo přišel trochu později, zmeškal pak sice první předtančení, na programu byla ale ještě další dvě. A v tomto případě už se jednalo o tanec pro všechny. „Je to zámecký ples Plumlova. Bydlíme zde, tak jsme přišli. Přišli jsme podpořit, pobavit se a seznámit se,“ vyjádřil se Večerníku pan Pavel, jeden z jeho mnoha účastníků.