Dějištěm velkého plesu místních hasičů se v sobotu stala sokolovna v Olšanech u Prostějova. A když velkého, tak velkého. V sále byla hlava na hlavě, na parketě plno. A nálada?

I přes málo prostoru během tance více než dobrá. „Manžel je hasič, takže jsem přišla podpořit. Ples je pěkný,“ říká mladá žena. A co ji zatím nejvíce potěšilo na plese? „Alkohol,“ směje se. Právě alkoholu zde bylo pořádné množství a možnost jej koupit skýtala hned tři místa. „Přišlo překvapivě hodně návštěvníků. Loni se ples nevyprodal v předprodeji. Ale lidi přišli a nepilo se tolik. Letos je zájem enormní,“ uvedl za organizátory Jiří Dorazil.

Ples je ale hlavně o hudbě a tanci. A obojího se účastníkům dostalo ve velké míře. Večer a noc vylepšila kapela Roxy z Náměště na Hané. Potěšila písněmi Karla Gotta či Hany Zagorové, dostalo se i na Michala Davida, zazněly ale také skladby od Beatles a z novějších něco pecek Adama Ďuricy nebo hit Blinding lights od kapely The Weekend. Nejen za tu kapela Roxy sklidila ohlušující potlesk. „Kapela zde hraje několikátým rokem. A dál hrát bude, jsme spokojení,“ hodnotil Jiří Dorazil. Na řadu ale přišla i polka, valčík, tango, dokonce paso doble. Parket však místy náporům tanečníků nepostačoval. A v jednu chvíli se tak křepčilo i před občerstvovacím okénkem. O patro níž mezitím probíhalo koštování alkoholu i nealka. Na jednom stole dokonce i neoficiální turnaj v páce.

Ať už však byl člověk nahoře nebo dole, na parketu nebo u občerstvení, všude bylo plno. A spokojeně vypadající lidé. „Jsme místní, tak jsme přišli podpořit naše hasiče,“ poznamenala žena, která se představila jako Hana. „Ples je pěkný. Je zde plno, což mě překvapilo,“ dodala. Nutno říct, že přišla hlavně mladší generace, velkou část tvořili plesoví nadšenci do třiceti let. O to bouřlivější pak byly před půlnocí oslavy každé výhry, když došlo na tombolu. Ta přinesla rozptýlení i zajímavé výhry, šťastní majitelé losů si odnášeli cukr, víno, holicí potřeby nebo i televizi. „Oslovujeme po známostech, využíváme kontakty, je to tedy různorodé. Všichni dárci nejsou místní,“ prozradil Jiří Dorazil. Loučíme se s úsměvem a je to pochopitelné. Příchozí se dobře bavili, sokolovna plná, zájem obrovský. Olšanští hasiči si připsali mimořádný ročník.