Jedenáct. Tolik ročníků za sebou po víkendu má ples Pomáháme tancem. Uplynulou sobotu ve Společenském domě se mělo ukázat, jak to mají lidé se zájmem o pomoc potřebným. A Hanáci nezklamali, díky plesu se podařilo vybrat bezmála dvě stě tisíc korun, zatím nejvíce v historii! Všemu pak kralovala dobrá atmosféra.

Poloprázdno? Nenechte se mýlit. Letos plesu Pomáháme tancem nehrozilo. I když se zprvu lidé do sálu spíše trousili. Potvrdilo se však slovní spojení „pomalý Hanák“. Řada lidí totiž docházela spíše na poslední chvíli. A tak zatímco krátce před začátkem plesu ještě nebylo v sále ani v přísálích tolik živo, záhy už „Kasko“ pulzovalo životem.

„Chtěli jsme sem jít už dříve, ale kvůli zkouškám to minule úplně nevyšlo. Za mě super, vyzkouším zase něco nového,“ dozvídáme se od mladé ženy, která se představila jako Martina. Dodala, že pochází z Břeclavska. Ples tak ještě v jeho začátcích nezažila. „Já jsem zde pravidelně, jsem místní,“ dodal naopak její taneční partner.

Ještě než ale mohli jako desítky dalších párů vyrazit na parket, došlo na slavnostní zahájení. To obstarala kapela Alfa band z Kopřivnice. A následně organizátoři spolu s moderátory, kteří upozornili i na novinku plesu v podobě škrabošek. V sále se jich objevilo nepočítaně. Kdo navíc přišel bez ní, mohl ji zakoupit na místě. „Můžete dělat nepořádek. A nikdo vás nepozná,“ připomněl žertem jednu příjemnost spojenou s částečnou anonymitou škrabošky jeden z moderátorů akce.

Následovaly také další praktické informace. „Vše, co se vybere na lístcích do tomboly, případně na maskách nebo plackách, jde přímo na výtěžek plesu. Takže kupujte, kupujte hodně, dneska pomáháte tancem. A budeme rádi, když pomůžete, co nejvíce to půjde,“ znělo doporučení.

V té době už byl sál plný. Jak se ukázalo, místa k sezení byla vyprodaná. To byla velká změna proti loňskému roku. „Loni jsme měli slabší ročník, dozníval covid. Měli jsme ples trochu později kvůli tomu, takže přišlo méně lidí, než jsme byli zvyklí. Nejsme ještě na předcovidových číslech. Ale blížíme se k nim,“ těšilo organizátora Tomáše Láznu.

Zapojili se také zaměstnanci zařízení, kterým pak z plesu poputuje výtěžek. „Na Komenské všichni rodiče a zaměstnanci dávají dohromady tombolu, vybrali skoro dvě stě cen. Ta spolupráce je výborná, berou to trochu jako svůj ples a snaží se, aby byl co nejlepší,“ vzpomněl Tomáš Lázna. Účastnila se také řada zaměstnanců z Centra sociálních služeb. Ti pak byli svědky toho, když po půlnoci došlo k předání šeků. Celkem organizace získaly 180 000 korun.

Kromě toho se postarali organizátoři také o doprovodný program. Potěšila třeba ukázka pole dance od Michaely Koudelkové, vrátilo se pak předtančení v podání Jakuba Pozdíška a Ester Dostálové. „Zatím jsme viděly asi dvě čísla. A byla super vybraná,“ hodnotila jedna z řady účastnic plesu. „Terka je lokální patriot, tak nás pozvala,“ ukázala na kamarádku. „Jsme spokojené,“ zhodnotila pak oslovená s úsměvem. Ten byl taky zdaleka nejčastějším výrazem na tváří lidí, kteří po půlnoci postupně opouštěli Společenský dům.