Ukliďme Česko, ukliďme svět. Tak se jmenuje akce, která jednou, dvakrát do roka dá dohromady lidi, kteří mají rádi čistou přírodu. Jedna z vln uklízecích akcí se navíc právě blíží, letos vychází na 1. duben.

Akce už má na Prostějovsku tradici. Mezi prvními obcemi, co se do ní zapojily, jsou Hradčany-Kobeřice. I letos, 1. dubna ráno vyrazí uklízecí čety: někdo dále do terénu, někdo proti toku říčky Brodečky. Pravidelně se zde nachází různorodý odpad, od skla přes plastové lahve až po pneumatiky a taky objemnější odpad.

Uklízí se však pravidelně také třeba v Konici. Do terénu ale vyrazí lidé také třeba v Mostkovicích. Zde se lidé sejdou rovněž prvního dubna, před obecním úřadem. „Odtud společně vyrazíme na úklid do okolí a budeme sbírat odpadky, které cestou najdeme. Vítaní jsou všichni, mladí i staří, můžete přijít i s pejskem a užít si tak netradiční venčení. Pytle, rukavice a občerstvení pro dvou i čtyřnohé pomocníky zdarma zajišťuje pořadatel akce – Krmiva Komínek Mostkovice ve spolupráci s SDH Mostkovice a Obecním úřadem Mostkovice,“ vzkazuje pořadatel. O čistější břehy Hloučely se zas budou starat dobrovolníci a pracovníci Irisu, kteří současně vyrazí od občerstvení U Abrahámka a penzionu Stella. Do akce se ale chystají také na jiných místech: třeba v Drahanech. Jen kousek za hranicemi Prostějovska jsou pak Bouzovsko a na opačné straně Polkovice: i zde vyrazí uklízeči do akce.