Jedna vlaštovka sice jaro nedělá, ale jeden Obr, tak to už je něco jiného... Ani letos by zima nemohla skončit bez Václava Obra, který opět s cestovním kočárem taženým čtyřspřežím a v doprovodu hulánského regimentu vyrazil na spanilou jízdou po pamětihodných místech našeho regionu.

I díky vydařenému počasí jej uplynulou sobotu 25. března vítaly davy pozitivně naladěných lidí. Tentokrát premiérově zavítal také do Prostějova, snad ještě více přihlížejících se však sešlo ve Slatinicích, kde o víkendu rovněž zahájili lázeňskou sezónu.

Václav Obr vyrazil z Čech pod Kosířem na toulky po „zemi zaslíbené“, kterak překřtil náš region. V jednotlivých obcích dětem rozdával semínka stromů. „Zasaďte si je a pečujte o ně. Tímto se vytváří vztah k půdě, který bohužel v dnešní době mizí. Jak se však píše na památném vrchu Kosíř. Ti, co půdu rozprodají, neskončí dobře!“ zvěstoval Václav Obr, který mimo jiné přispívá ke zvelebování okolí Čech pod Kosířem, kde funguje jeho Muzeum kočárů. „Na naše boží muka nám nechal vyrobit sošku panenky Marie,“ zmínila se během návštěvy starostka Slatinek Monika Prokopová.

Zatímco loni Václava Obra na jeho pouti doprovázel kardinál Lev Skrbenský, letos si přizval ještě známější postavu z historie naší země. Tím nebyl nikdo jiný než maršál Josef Václav Radecký. Jednoho z nejlepších evropských vojevůdců 19. století, od jehož úmrtí letos uplyne 165 let, ztvárnil známý televizní a rozhlasový moderátor Václav Žmolík. „Cílem našeho Spolku Radecký je obnova pražského pomníku maršála Radeckého na Malostranském náměstí. V této souvislosti už je rezervováno místo, kde by měl stát, a zároveň probíhá veřejná sbírka, v níž se zatím vybralo zhruba 320 tisíc korun,“ prozradil přímo ve Slatinicích oblíbený prostějovský lékař a velký příznivce rakouskouherské monarchie Pavel Andrš.

Příjezd Václava Obra do Slatinic byl zlatým hřebem programu, jímž v areálu zdejších lázní zahájili letošní sezónu. V rámci něj se ještě představili muzikanti se dvěma klavíry, kteří mimo jiné zahráli písně Jiřího Šlitra či Jaroslava Ježka, představil se také Dětský soubor Hanačka ze Slatinic. Nechyběl ani lázeňský jarmark či jarní tvořivý ateliér Akademie Madami.

Spanilou jízdou po obcích regionu vše teprve začíná. Už nadcházející sobotu 1. dubna Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem slavnostně otevře unikátní expozici cestovních a parkových kočárů. „Poprvé v ní letos spatříte obrovské kočáry, jako je Omnibus, dostavník Mail – Coach, rozpracovaný tepaný věncový vůz a mnoho dalšího. Akce začíná v 10 hodin,“ pozval všechny Václav Obr, který programem provede.