Už po třiadvacáté v Otaslavicích přivítali jarní období tradičním výšlapem na nedalekou Obrovu nohu, tedy nepřehlédnutelný podélný plochý vrchol. Byť nedosahuje ani 400 m n. m., je z něj nádherný výhled do širokého okolí. Organizátorům z místního Sokola přálo vpravdě jarní počasí, které přilákalo téměř sto padesát zájemců.

Ve skupinkách vycházeli z místní sokolovny, kam se po absolvování trasy znovu vraceli. Při registraci obdržel každý kartičku, která také zaručila výdej občerstvení. Sobotní odpoledne si všichni náramně užili. A nechyběl u toho ani Večerník.

První sobota po jarním slunovratu patří v Otaslavicích výšlapu. A ani letos tomu nebylo jinak. „Je to premiérová akce sezóny, která se koná venku. Vždy se na ní sejde řada známých, ale i hodně nováčků, kteří dorazí z okolí a užijí si první společnou jarní procházku,“ konstatoval starosta místního Sokola Pavel Skalický.

Tuto oblíbenou akci nezastavil v minulých letech ani covid. Ale nebylo to ono. Poslední dva ročníky však už probíhají standardním způsobem, což potvrdil nemalý zájem účastníků. „Jdeme letos poprvé, slyšeli jsme, že je nahoře krásně. A protože už máme v regionu prochozenou celou řadu míst, tak jsme neváhali a jsme tady. Sám se na to moc těším. Je hezké, že se taková akce hromadně organizuje,“ sdělil pan Richard, který společně s manželkou přijel z Prostějova.

Registrace probíhala v areálu sokolovny od půl druhé, ale už před stanoveným časem měli organizátoři prvních deset přihlášených. Během půl hodiny se ale na registraci vytvořila fronta, postupně se jmen v listině objevilo téměř sto padesát! Každý za registraci obdržel kartičku s pořadovým číslem a svým jménem. Nahoře pak posloužilo svému účelu razítko o absolvování trasy. Zpáteční cesta pak přivedla zúčastněné opět do areálu sokolovny. „Cest na Obrovu nohu je více, každý si tak mohl zvolit, kterou bude chtít absolvovat. Někdo jde třeba jednou cestou nahoru a druhou zase zpátky, to vše už necháváme na libovůli přítomných,“ doplnil starosta.

Návštěvníky na trase potěšil připravený čaj, nechybělo ani něco ostřejšího na zahřátí. Však se po obojím jen zaprášilo. Řada turistů ale s sebou měla i vlastní „medicínu“.

Závěr akce probíhal opět v sokolovně, kde na každého registrovaného čekala svačina a k tomu bylo možné dopřát si něco z kuchyně místní hospody. Nenáročnou trasu zvládli úplně všichni, zhruba dvouhodinový výlet si tak užili jak ti nejmenší, tak i lidé dříve narození. „Vyšlo nám skvělé počasí, za což jsme nesmírně rádi, protože předpověď věštila ještě v týdnu déšť. Ale bylo skutečné jarní počasí a mohli jsme tak toto období přivítat, jak se sluší a patří. Velký dík patří všem účastníkům. Věřím, že první venkovní akci letošního roku si užili opravdu všichni. Za chvíli tu máme Velikonoce a také čarodějnice, takže už budeme pilně připravovat další program. Pevně doufám, že i za rok se tu sejdeme minimálně ve stejném počtu,“ doplnil jednatel Sokola Mojmír Sokol.