Tradice se musí dodržovat. A přesně tímto heslem se řídí Rotary klub Prostějov, který stejně jako v minulých letech chystá i příští středu 5. dubna výstavu velikonočních beránků. Většinu z nich nazdobí děti v mateřských školkách po celém regionu. Další dodají také střední cukrářské školy a v rámci výstavy nebude scházet ani hlasování o nejhezčí výtvory. Po skončení výstavy budou exponáty věnovány dětským domovům, domovům pro seniory a zamíří také do prostějovské nemocnice.

 

Také v letošním roce se mohou návštěvníci těšit na četné exponáty beránků. „Dříve jsme oslovovali především školky v Prostějově. Zde ale děti chystají i vyzdobení náměstí a mají další aktivity, takže se naše nabídka rozrostla po celém okrese, dnes rozvážíme korpusové beránky po mnohých školkách. Do akce se jich zapojilo více než dvacet a jsme rádi, že je o tuto akci enormní zájem. Nejvíce jsme jich do jedné ze školek poslali čtyřicet. Jen mateřské školky dodají zhruba tři sta beránků. Další jsou dílem studentů cukrářského oboru z Prostějova, Jeseníku a Olomouce. Velké poděkování patří Střední odborné škole Prostějov, která pro nás korpusy do mateřských škol připravila,“ prozradila úvodem Emílie Hnízdilová z Rotary klubu.

Jak také sama přiznává, dříve stíhala korpusy rozvézt sama, s přibývajícím zájmem z regionu by to už bez pomoci dalších osob nezvládla. Beránky do škol dodávají během dnešního dne a příští pondělí si je vyzvednou zpět nazdobené. Jak je děti nazdobí, nechávají čistě na nich, navíc každá ze školek obdrží finanční dar na nákup zdobení. „Necháváme jim zcela volné ruce. Ve většině případů vítězí čokoláda, a to ať už mléčná, tak bílá. Vídáme ale také zdobení z lentilek i třeba popcornu,“ doplnila s úsměvem Hnízdilová.

Výstava v sále Národního domu proběhne ve středu 5. dubna a zahájí tak velikonoční atmosféru. Beránci budou k vidění od 9.00 do 15.00 hodin, vstup je po celou dobu zdarma. Každý z návštěvníků bude také moci hlasovat a vybrat nejhezčího beránka. „Tři mateřské školy, které získají nejvíce hlasů, následně obdrží poukázku do supermarketu v hodnotě 1 500, 1 000 a 500 korun. Poté už beránky převezeme do domovů pro seniory, dětských domovů a také nemocnice, aby si na těchto místech mohli osladit velikonoční čas,“ doplnila Hnízdilová.

 

14 rotary