Zdraví máme jen jedno a měli bychom na něj myslet neustále, ať už jsme kdekoliv. Na našem nejen fyzickém stavu se mnohdy podepíše právě i práce, kterou vykonáváme a kde vlastně trávíme většinu života. Ať už je to manuální zaměstnání, pobyt v obchodě či v kanceláři, každá z těchto prací má dopad na naše tělo. Proto je potřeba zařadit do svého týdenního programu cvičení. Asi nemáme čas cvičit každý den, ovšem dvakrát za týden to snad nějak zvládneme, aspoň na pár minut. Naše tělo to ocení. Zároveň si pomůžeme od stresu a napětí. Pojďme tedy na to. Dnes si zacvičíme rovnou z práce, procvičíme si chodidla a lýtka a záda s hrudníkem, která se díky špatnému sezení nejčastěji blokují…

 

1. Tentokrát cvičíme z práce, takže zůstaneme sedět na židli. Samozřejmě pokud to jde, tak vědomě rovnáme záda, zasunujeme krk, rovnáme ramena a pokud možno procházíme se každou hodinku. Vyzujeme si boty a procvičíme chodidla, nárty a zároveň s tím i lýtka (viz. foto). Nejdříve se však prodýcháme a otevřeme si hezky plíce. Začneme tedy dýchat, dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

2. Připravíme si z nepotřebných papírů pomůcky, a to tak, že je zmačkáme co nejvíce do kuličky. A nyní je po jednom zkoušíme nabrat prsty a chodidlem (viz foto). Po chvíli ucítíte úlevu, jak se zatnuté chodidlo rozvolní a prokrví. Celá oblast nártu až po lýtko se zároveň posiluje. Cvik je vhodný i na aktivaci klenby. Zkusíme takto cvičit po dobu přibližně tří minut. Papírky si klidně nechejte někde poblíž a zkoušejte takto cvičit několikrát přes den, nebo když budete mít chvilku, nejlépe však každý den. Navíc se u cviku dostatečně odreagujete, protože ne vždy je to jednoduché.

3. V dalším cviku zůstaneme sedět na židli, dáme si nohu přes nohu a procvičíme si záda a hrudník (viz. foto). Opět se rozdýcháme. Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

4. Nyní si dáme protější ruku na koleno, opřeme se o nohu a tělem budeme rotovat za nohu, kterou máme nahoře, druhou rukou se chytneme opěradla a tělem se snažíme vyrotovat, co nejvíce to jde. Cvik necvičíme při vyhřezlé ploténce. Vydržíme takto přibližně dvacet sekund a strany nohou i rukou přehodíme. Cvik opakujeme tedy na druhou stranu, opět pracuje protější ruka oproti noze a rotujeme co nejvíce tělem. U toho volně dýcháme, pokud možno do žeber (viz. foto). Cvik můžete opět cvičit několikrát za den. Nezapomínejte na pitný režim. Při pravidelném cvičení v práci předejdete řadě komplikací, tak zkuste na cvičení a pravidelné dýchání myslet.

Vždy cvičte dle svých možností!