Prvního dubna to vypuklo. Brány památek se otevřely dokořán a první turisté „vyrazili“ do akce. Na Prostějovsku lze přitom také některé památky prostudovat zevnitř. Trvale otevřené jsou k prohlídkám tři zámky: Čechy pod Kosířem, Plumlov a Konice. Co nabízí? Na co se tam lidé mohou v nové sezóně těšit?

Nejdéle přístupný veřejnosti je zámek v Plumlově. Dominanta města poblíž Prostějova vystavená v architektonickém slohu manýrismus někoho oslní, někoho překvapí, další návštěvníky šokuje. V každém případě dokáže zvenčí i zevnitř zaujmout. Uvnitř najdeme zámecké vybavení, dále výstavu historických zbraní. Hlavně však řadu příležitostných výstav. Příklad? Obrazy nebo fotografie. Nejvíce ale láká zámek na akce často zaměřené na děti. Je libo dětský den? Halloween nebo třeba Hubertské slavnosti? Máte je mít. Mezi nejbližší akce patří na 27. května plánovaný Den pro děti s kluby vojenské historie. Velmi populární jsou také speciální prohlídky zámku, třeba pohádkové. Na nich se zasměje i dospělý.

Druhou památkou s prohlídkovými okruhy a četnými akcemi jsou Čechy pod Kosířem. Obec pod nejvyšší hanáckou horou se může pyšnit díky rekonstrukci od kraje rozsáhlými prostory na zámku. Kromě historického zařízení a obrazů, často těch od malíře Josefa Mánesa, je k vidění i několik oddělených prostor, kde jsou trvalé výstavy. Jedna se týká života a díla Zdeňka a Jana Svěrákových, a v případě této se jedná o věc aktuální, Zdeněk Svěrák nedávno slavil narozeniny. Dále zde najdete třeba sbírku historických kol. I na zámku pod Kosířem se koná řada akcí jak velikonočních, tak vánočních nebo svatomartinských. A třeba na 29. dubna pořádají v Čechách večerní lehce strašidelné prohlídky.

Posledním zámkem, který je přes turistickou sezónu otevřený, je Konice. Oproti předešlým dvěma památkám v něm sídlí i některé instituce, třeba knihovna nebo informační centrum. Kromě toho ale najdete muzeum řemesel. Nadšenec a místní patriot Pavel Šín vás vezme na cestu do historie, prozradí, co vše se na Konicku vyrábělo a tvořilo. A taky jak. V zámku naleznete rovněž výstavní prostory, které jsou skutečně jen málokdy nevyužité. Před budovou nepřehlédněte největší sekeru a pilu v České republice.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & HRADY a ZÁMKY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 3. dubna