Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Vedle toho jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisejí jen volně. Velikonoce na rozdíl od dalších svátků nemají svůj přesný termín. Protože nejdůležitější velikonoční událostí je Ježíšovo zmrtvýchvstání, ke kterému mělo dojít v neděli, je datum velikonoc odvozeno od výpočtu první neděle po prvním jarním úplňku.

K tomuto svátku patří hned několik symbolů, které jsou pěvně svázány nejen s pohanskou, ale i křesťanskou historií. Hlavním symbolem je beránek jako Ježíš Kristus, kříž znamenající smrt ukřižováním, kočičky symbolizující palmové ratolesti, vajíčka jako nový život. Vláda zimy pomíjí, ke slovu se dostávají oslavy jara. 

Už nyní nás čeká prodloužený velikonoční víkend. Možná, že již máte plné ruce práce s přípravami nebo naopak teprve hledáte inspiraci, jak si sváteční dny zpříjemnit. Většinou se Velikonoce nesou v duchu veselých jarních barev, květinových motivů. Podle designerů se trendy v barevnosti a použitých materiálech pro letošek mění. Květiny, zvířátka a vajíčka zůstávají, bez nich by to ty pravé Velikonoce nebyly, v kurzu je ale návrat k přírodě. Pokud chcete jít ruku v ruce s módními trendy, určitě zvolte dřevěné nádobí a přírodní doplňky. Letos rozhodně zapomeňte na křiklavé barvy. Zvolte raději bílé, béžové a šedé barvy, nechte vyniknout přírodní krásu a pamatujte, že méně je více. Hitem je i zdobení mramorováním či postřikem, vajíčka pak vypadají jako kropenatá.

Pokud se přesto nechcete vzdát tradičních barev, volte raději tlumenější pastelové odstíny. Velikonoce by však měly být prožity tak, jak si člověk přeje. Je úplně jedno, zda se budete řídit tím, co aktuálně letí, nebo vlastním pocitem. Důležité jsou hlavně prožitky s rodinou a přáteli a je jedno, jak bude vypadat výzdoba a co všechno budete mít pro hosty připraveno.

 

Speciální zpravodajství k velikonočním svátkům v regionu najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 3. dubna