Velikonoční pondělí přináší milou tradici, která se váže už od pradávna a stále patří mezi ty nejvíce dodržované. Ostatně nikdo z mužů přeci nechce, aby mu v jeho okolí ženy během roku uschly a zestárly. Proto je tak potřeba si na tento velký den přivstat a stihnout všechno včas, protože dobu na tuto záležitost mají chlapci jen do pravého poledne, kdy by to mohlo mít následky zase naopak pro ně. Proto nezbývá nic jiného než nachystat pomlázku a vyrazit do ulic.

Ve městech, ale především na vesnicích to v dopoledních hodinách při pondělí žije. Mnoho žen ale v ulicích nenajdete a drtivou převahu mají muži, kteří vyráží jednou v roce beztrestně vyšlehat své známé. Tento den je speciální i v tom, že to i něžnější pohlaví rádo přijme, protože ví, že tato tradice by je měla omladit a zkrášlit. Dokonce za to čeká pro koledníky i odměna, která se samozřejmě odvíjí od věku koledníka.

Je jen dobře, že tato milá tradice pokračuje už po staletí a nic se na jejím kouzlu za dlouhé roky nezměnilo, protože o mnoho věcech se takto hovořit nedá.

 

Speciální zpravodajství k velikonočním svátkům v regionu najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 3. dubna