Aktuálně je u nás zhruba čtvrt milionu pravidelných dárců krve. Poptávka po krvi je však daleko vyšší, než jsou aktuální zásoby. K jejímu bezproblémovému pokrytí v celé republice chybí zhruba sto tisíc dárců. A tento problém se dotýká i prostějovské nemocnice, kde se solidní počty odběrů daří udržovat zejména díky pravidelným akcím.

Každý rok provedou v prostějovské nemocnici tisíce odběrů krve. Počty dárců jsou relativně vysoké, ne každý z nich se však pravidelně vrací. „Odběry meziročně mírně klesají, ale díky akcím pro dárce krve se nám daří počty běžných odběrů udržet na stejných hodnotách. Rozhodně ale počty nestoupají. Dlouhodobě však klesají počty odběrů plazmy,“ shrnula Milena Lukešová, vedoucí lékařka hematologicko-transfuzního oddělení prostějovské nemocnice.

Podle jejího dalšího vyjádření chybí v prostějovské nemocnici zejména dárci krve s negativním Rh faktorem, tedy A-, B-, a 0-. „I ostatních dárců je ale málo a aktuální potřebu jednotlivých krevních skupin musíme přizpůsobovat potřebám krevní banky. Oceníme tedy opravdu každého příchozího!“ apeluje Lukešová.

Pozitivní naopak je, že do nemocnice míří darovat krev zástupci všech generací. „Bez možnosti transfuze krve by mnoho pacientů nepřežilo těžké úrazy nebo operace. Transfuze také zachrání život mnoha lidem s nádorovým onemocněním, v chronické dialyzační léčbě a při dalších onemocněních krvetvorby. Léky vyrobené z krve jsou například nezbytné k léčbě poruch krevní srážlivosti, popálenin nebo poruch obranyschopnosti organismu,“ vysvětlila Milena Lukešová, proč se bez darované krve nejen prostějovští lékaři nikdy neobejdou.

Veřejnost do nemocnice stále častěji táhnou různé akce pro dárce. Jen v březnu to byl květinový odběr, kdy dárci dostávali živé květiny, a H20 odběr konaný u příležitosti Světového dne vody. Akce jsou přirozeně připraveny také na duben. „Ve čtvrtek 6. dubna to bude odběr u příležitosti Světového dne zdraví a 25. a 26. dubna máme připraven čarodějnický odběr pro všechny stávající dárce i prvodárce,“ pozvala všechny vedoucí lékařka hematologicko-transfuzního oddělení prostějovské nemocnice.

zastoupení jednotlivých skupin:

A                            42 %  

0                             32 %

B                            18 %

AB                         8 %